Turneul Internaţional Stradivarius îl readuce la Craiova pe violonistul Alexandru Tomescu

0
578

Stradivarius 1Turneul Internaţional Stradivarius 2017 aduce concertul „Anotimpurile” şi în faţa publicului craiovean, oferind un adevărat regal muzical cu violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius Elder-Voicu (1702), tânăra pianistă Sînziana Mircea şi renumitul bandoneonist argentinian Omar Massa. Evenimentul va avea loc luni, 29 mai, de la ora 19.00, la Filarmonica „Oltenia”, şi face parte din programul dedicat celei de-a XXI-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova. Anul acesta se împlinesc 10 ani de existenţă a Turneului Stradivarius, care a adus la concerte, an de an, un număr tot mai mare de spectatori. Turneul din 2017 se desfăşoară în perioada 13 mai – 9 iunie şi propune o călătorie muzicală unică: interpretarea în formula instrumentală trio a celor patru Anotimpuri de Astor Piazzolla, precum şi a unor pagini muzicale celebre de Isaac Albeniz, Manuel de Falla, Enrique Granados, Pablo de Sarasate. Biletele pentru concertul de la Craiova costă 50 lei (30 lei pentru elevi, studenţi, pensionari) şi pot fi cumpărate de la Agenţia Filarmonicii „Oltenia” (tel. 0351.414.697).

În programul concertului: Enrique Granados – Fritz Kreisler – Dans spaniol; Manuel de Falla – Fritz Kreisler – Dans spaniol din opera „La vida breve”; Isaac Albeniz – Fritz Kreisler – Malaguena; Isaac Albeniz – Tango; Pablo de Sarasate – Romanţa andaluză, Zapateado, Jota Navarra; Astor Piazzolla – „Nightclub” 1960 (vioară, bandoneon), Anotimpurile (vioară, pian, bandoneon).

Violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea şi bandoneonistul Omar Massa  au plecat din 13 mai până în 9 iunie în Turneul Internaţional Stradivarius, ajuns la a X-a ediţie şi organizat de Fundaţia „Remember Enescu” şi Asociaţia BrandYOU-UP împreună cu mai mulţi parteneri. O călătorie muzicală în 14 centre culturale din Romania, Mihăileni-Botoşani şi Franţa, care aduce în faţa publicului un repertoriu de excepţie.

Stradivarius 2Turneul Internaţional Stradivarius a parcurs o călătorie minunată, plină de experienţe exprimate prin Muzică, Atitudine, Valori şi, mai presus de orice, prin apropierea de publicul mai tânăr şi neexperimentat. An de an, turneul a adus la concerte un număr tot mai mare de spectatori, peste 10.000 oameni iubitori ai muzicii, din toate categoriile de vârstă. Violonistul Alexandru Tomescu, liderul acestui proiect, crede în angajamente pe termen lung, în întâlniri care rezistă timpului şi îşi dezvoltă adevărata valoare, asemeni muzicii”, precizează organizatorii. Concertul „Anotimpurile” este dedicat proiectului de restaurare a Casei „George Enescu” din Mihăileni-Botoşani şi susţinerii de cursuri de pregătire muzicală pentru tinerii din zonă şi nu numai, masterclass de vioară, toate într-o serie de evenimente consacrate marelui muzician George Enescu.

«Peste 150 de spectacole, la care au venit peste 75.000 spectatori, peste 100.000 km parcurşi. Mii de ore de studiu, imposibil de contabilizat. Sprijinirea a numeroase cauze sociale şi umanitare (Asociaţia Nevăzătorilor din România, protezarea copiilor hipoacuzici, dotarea secţiei de cardiologie a Spitalului de Copii „Marie Curie”, Hope and Homes for Children Romania, salvarea Casei Enescu, deschiderea Academiei de Muzică şi Arte Vizuale de la Mihăileni), colaborarea cu numeroşi artişti, fie ei muzicieni, actori, pictori, producători video, light designeri, regizori, fotografi – şi lista poate continua –, pentru a vă putea oferi de fiecare dată un spectacol altfel, în care muzica să îşi găsească calea către inima şi sufletul dvs. „Doar un început”, ar spune vioara Stradivarius, la cei 315 ani ai ei…», a declarat Alexandru Tomescu.

Turneul Internaţional Stradivarius a început pe 13 mai la Braşov, a continuat la Piteşti (14 mai ), Târgu-Mureş (16 mai), Cluj-Napoca (17 mai), Bistriţa-Năsăud (18 mai), Timişoara (20 mai) şi Sebeş (21 mai). Următoarele concerte vor avea loc pe 23 mai – la Oneşti, 24 mai – Piatra-Neamţ, 25 mai – Iaşi, 29 mai – Craiova, 30 mai – Bucureşti (Sala Radio) şi 9 iunie – Târgu Jiu (Parcul „Brâncuşi”, spectacol în aer liber)

***

Stradivarius 3Celebrul violonist român Alexandru Tomescu (n. 1976) şi-a desăvârşit pregătirea artistică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1995 şi 1999) cu distinsul pedagog Ştefan Gheorghiu, unul dintre reprezentanţii de seamă ai şcolii violonistice din România. A obţinut burse de studii în S.U.A. şi Elveţia, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) şi Tibor Varga (2001), iar în paralel a participat la cursuri de perfecţionare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate: Concursul „Paganini” (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu” (1999).

În 2013 a câştigat, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Folosit timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, instrumentul este considerat a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa şi în lume, succese în săli precum Theatre des Champs Elysees-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză şi fără partitură – cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo: Paganini, Ysaye, Bach.

***

Pianista Sînziana Mircea a obţinut diploma de licenţă cu calificativul maxim la Hochschule fur Musik und Tanz Koln, Germania, şi diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra, unde a fost admisă cu bursă integrală de studii oferită de Steinway & Sons UK. În paralel, s-a perfecţionat la Accademia Pianistica Imola „Incontri col Maestro” din Italia. A obţinut numeroase premii în competiţii naţionale şi internaţionale, cel mai recent fiind Premiul de Debut la Miami International Piano Festival Academy (2016). A concertat în Statele Unite ale Americii, Japonia, China şi Europa, pe scene precum Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Theater, Harbin Concert Hall, Yangzhou Concert Hall, St Martin-in-the-Fields Londra, Cheltenham, Town Hall, Ateneul Român ş.a.

***

Bandoneonistul Omar Massa s-a născut în 1981, la Buenos Aires, Argentina. A început să înveţe pianul de la 5 ani, iar la 7 ani şi-a făcut debutul la Café Tortoni, o celebră casă de tango din Buenos Aires, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost, de asemenea, discipol al maestrului Alejandro Barletta. Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires. Au urmat concerte în săli mari din Europa, Asia şi America. În afara repertoriului cult contemporan pentru bandoneon, a abordat în concertele sale şi muzica barocă. Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon pe muzica lui Astor Piazzolla la National Conservatory of Music, Higher School of Music and National Autonomous University of Mexico.