Dezbatere pe tema „Reinserția socială a persoanelor fără adăpost”

0
600

Asociația „Vasiliada”, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, a organizat la începutul săptămânii, la sediul Centrului Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, dezbaterea pe tema „Reinserția socială a persoanelor fără adăpost”. Evenimentul a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a problematicii persoanelor fără adăpost și mobilizarea comunității locale pentru diminuarea acestei probleme sociale.

În cadrul dezbaterii au fost prezentate exemple de bună practică în reinserția persoanelor fără adăpost pe piața muncii. „Un alt aspect important dezbătut în cadrul întâlnirii a fost acela privind rolul parteneriatului pentru reinserția socio-profesională a persoanelor fără adăpost. O împreună-lucrare a instituțiilor cu atribuții în domeniul social poate dezvolta cadrul adecvat pentru incluziunea socială a persoanelor fără adăpost din Craiova”, a precizat diac. Sorin Pârvănescu, coordonatorul așezământului social.

Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” este un așezământ social ce oferă un complex de servicii sociale structurate în așa fel încât să răspundă tuturor nevoilor sociale ale acestor persoane, crescând astfel șansele lor de incluziune socială. Serviciile centrului sunt structurate astfel încât să răspundă atât nevoilor de bază ale beneficiarilor, precum lipsa unui adăpost și a hranei zilnice, până la dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare interpersonală, dezvoltarea unui set de abilități practice pentru viață, urmată de pregătirea acestora pentru integrarea pe piața muncii (calificare profesională, mediere pentru obținerea unui loc de muncă și consiliere pentru păstrarea lui).

Centrul „Sfântul Vasile” este singurul așezământ social destinat persoanelor fără adăpost din Craiova și funcționează de cinci ani în baza unui parteneriat între Asociația „Vasiliada”, Consiliul Local și Arhiepiscopia Craiovei.

În anul 2014, peste 83 de persoane au beneficiat de servicii sociale de găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistență medicală, consiliere socială. 18 persoane au avut sprijin pentru obținerea actelor de identitate sau de stare civilă, 56 au beneficiat de consiliere profesională, 13 – de mediere în vederea obținerii unui loc de muncă, iar 8 persoane au fost reintegrate pe piața muncii.