Elevii craioveni promovează arta culinară din Oltenia

0
929

Astăzi, la Hanul „Craioviţa”, se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a ;Competiţiei Tinereţii”, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj. Pentru prima dată, concursul are ca temă bucătăria tradiţională oltenească, la care vor participa 48 de tineri din 12 unităţi de învăţământ din Craiova.

În fiecare an, „Competiţia Tinereţii” are o temă bine structurată. Anul 2018 a fost destinat artei culinare olteneşti, una încă nedescoperită, cu multe specialităţi , nedegustate îndeajuns. Conform reprezentanţilor DJST Dolj, „organizatorii celei de-a X-a ediţii a „Competiţiei Tinereţii”, DJST Dolj, ISJ Dolj, CJCPCT Dolj şi specialişti în gastronomie de la SC BACOLUX SRL au decis ca liceele participante să culeagă trei reţete tradiţionale olteneşti, din care una, stabilită, prin tragere la sorţi, să fie pregătită şi prezentată în concurs. La această probă s-au înscris 12 unităţi de învăţământ din Craiova: Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate , Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, Liceul „Voltaire”, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Traian Vuia”, Colegiul Naţional „Carol I”. Proba de artă culinară va avea loc la Hanul „Craioviţa”, la BACOLUX, iar liceeni vor găti plăcintă cu dovleac, fasole bătută, tartă cu praz, carne de porc la ceaun cu ardei copţi, mâncare de murături, gogoşi olteneşti, etc”. Cei 48 de concurenţi înscrişi în concurs, care îşi vor dovedi abilităţile în gastronomia oltenească, vor pleda necesitatea implicării tinerilor în promovarea artei culinare olteneşti în toată lumea.