Trei propuneri pentru titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei

0
297

Autoritățile locale propun ca trei personalități, care își desfășoară activitatea în diverse domenii și reprezintă cu mândrie și orașul nostru, să fie incluse în galeria cetățenilor de onoare ai municipiului. Actorul Marcel Iureș, chitaristul Radu Ionescu și sublocotenentul post-morten Claudiu Constantin Vulpoiu vor primi titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, după ce aleșii locali vor vota, în plenul de astăzi, propunerile municipalității.

Marcel Iureș

Distincțiile vor fi acordate în cadrul ședinței solemne care va avea loc, ca de fiecare dată, de Zilele Craiovei. Un brand internațional la acest moment, actorul Marcel Iureș este prima propunere a municipalității, decernându-i-se titlul de „Cetățean de Onoare” al Craiovei în semn de recunoştinţă pentru întreaga sa activitate, dar și pentru că a decis să susțină orașul nostru în competiția pentru desemnarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. „Craiova este oraşul meu, unde m-am format, unde am învăţat carte şi cred că locul acesta e ca o ladă de zestre pe care n-a mai deschis-o nimeni de multă vreme…”, este mărturia actorului Marcel Iureș pe care autoritățile au inclus-o în proiectul de hotărâre.

Actorul Marcel Iureș este născut la Băilești (în anul 1951), apoi a urmat școala la Craiova. A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, debutând în teatru la Cluj-Napoca. Au urmat apoi Teatrele „Bulandra”, „Odeon”, Naţional, Teatrul de Comedie din Bucureşti. De două ori, de-a lungul carierei, a primit titlul de „cel mai bun actor de teatru din România” (în anii 1998 şi 2001). După Revoluţie, în anul 1994, Marcel Iureș a început o impresionantă carieră internaţională în film, după turneul din Marea Britanie cu piesa „Richard al III-lea”, în regia lui Mihai Măniuţiu. De-a lungul carierei, a avut ca parteneri de platou actori precum Tom Cruise, Brad Pitt, George Clooney, Nicole Kidman, Colin Farrell, Bruce Willis, Daniel Craig, Johnny Depp, Orlando Bloom sau Keira Knightley. A jucat în producţiile unor regizori celebri, precum Francis Ford Coppola, Bruce Hunt sau Mel Gibson.

Elevul-minune de la Liceul de Artă „Marin Sorescu”

Radu Ionescu

Elevul Radu Ionescu, care studiază chitara la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, este al doilea nume propus de autoritățile locale pentru decernarea titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei în semn de recunoaştere „pentru munca sa, pentru rezultatele obţinute, pentru felul în care reprezintă imaginea oraşului Craiova”.

Născut în Craiova, Radu Ionescu este acum elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Marin Sorescu”, unde studiază, începând din clasa a V-a, chitara sub îndrumarea profesorului George Mitrache. Palmaresul său, în cei şapte ani de studiu, este impresionant. Nu mai puţin de 55 de premii a obţinut în această perioadă, între care opt premii I la Olimpiade Naţionale de Interpretare Instrumentală, 24 de premii I la Competiţii Internaţionale de Chitară, două premii II la Olimpiade Naţionale de Interpretare Instrumentală, zece premii II la Competiţii Internaţionale de Chitară. În anul 2013 a primit diploma de “Mic Ambasador al Culturii Româneşti”, în cadrul Galei „România de Mâine – Micii Ambasadori ai Culturii Româneşti”. Radu Ionescu a primit şi Diploma de Excelenţă, acordată de Guvernul României pentru palmaresul realizat în domeniul educaţiei şi poziţia de excelenţă deţinută în Galeria de Olimpici ai şcolii româneşti.

Scorpionul Claudiu Constantin Vulpoiu va fi făcut „Cetățean de Onoare” al Craiovei

Claudiu Constantin Vulpoiu

Sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu este cea de-a treia propunere a municipalității pentru acordarea, în acest an, a titlului de „Cetățean de Onoare” al Craiovei, în semn de recunoștință pentru modul cum și-a slujit patria „cu onoare şi devotament până la sacrificiul propriei vieţi”.

Din anul 2001, Claudiu Constantin Vulpoiu făcea parte din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, iar de-a lungul carierei militare a participat la mai multe misiuni internaţionale în Irak și Afganistan. Pe data de 30 martie 2014, împreună cu alţi cinci colegi, Claudiu Constantin Vulpoiu se afla într-o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la circa zece kilometri de Baza operaţională înaintată Mescall. Maşinile în care erau militarii români erau maşini de luptă MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor, dar, în timpul patrulării, un autovehicul încărcat cu explozibil, condus de un insurgent, a intrat în maşina în care se aflau cei şase militari români. Plutonierul–major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat pe loc în urma deflagraţiei, iar colegii lui au fost răniţi.