„Paul Celan – interferenţe avangardiste”

0
564

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” – Secţia Audio-video vă invită astăzi, ora 17.00, la o nouă conferinţă, a şasea, în cadrul proiectului „Avangardă şi Transdisciplinaritate”, coordonat de Petrişor Militaru. Este vorba despre Paul Celan – interferenţe avangardiste”, ce prilejuieşte o discuţie despre Paul Celan (1920-1970), o figură importantă a literaturii germane din România, membru activ al comunităţii literare evreieşti, poet şi traducător. Dat fiind faptul ca proiectul îşi propune să promoveze în special rezultatele tinerilor intelectuali ai Craiovei, conferinţa este susţinută de Daniela Micu, absolventă a Facultăţii de Litere din Craiova, laureată a mai multor premii de literatură şi critică literară, traducător şi redactor al revistei „Sisif”.

Paul Celan s-a născut în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limba germană din Bucovina, şi a arătat încă de la început interes pentru lingvistică şi poezie. Primul contact cu poezia suprarealistă l-a avut în Franţa, în 1938, unde a început să studieze medicina. S-a întors însă la Cernăuţi, unde viaţa i s-a schimbat dramatic. În 1941, oraşul a fost ocupat de trupele germane şi române şi a început prigonirea evreilor. Un an mai târziu, părinţii săi au fost deportaţi şi ucişi, iar el a rămas într-un lagăr de muncă până în 1944. După această experienţă a ajuns în Bucureşti, unde a lucrat ca lector şi traducător şi a încercat să se apropie de gruparea suprarealistă din care făcea parte şi Gellu Naum. A urmat o scurtă oprire la Viena, unde a întâlnit-o pe Ingeborg Bachmann, după care s-a stabilit până la sfârşitul vieţii în Franţa. „Discursul nostru reprezintă o incursiune în viaţa enigmaticului Paul Celan şi este o modalitate de a evidenţia unele amprente avangardiste în opera sa poetică”, explică Daniela Micu.

Proiectul „Avangardă şi transdiciplinaritate” îşi propune să promoveze avangarda românească şi cercetările de tip transdisciplinar printr-o serie de conferinţe lunare la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, susţinute de tineri cercetători, doctori, doctoranzi sau scriitori care să facă cunoscut publicului nespecializat ideile novatoare ale avangardiştilor români (sau de origine română), dar consacraţi în străinătate, apelând, în acelaşi timp, la posibilităţile pe care le oferă metodologia transdisciplinară în domeniul ştiinţelor umaniste, aşa cum a fost ea desăvârşită de fizicianul şi filosoful Basarab Nicolescu.