Avertisment din partea meteorologilor / Temperaturile scad până la zero grade Celsius

0
271

Chiar dacă vremea nu va fi la fel de rece ca în Moldova, acolo unde sunt aşteptate temperaturi de până la minus 10 grade Celsius, ninsori şi chiar viscol, meteorologii au anunţat că şi în Oltenia va fi foarte frig pentru această perioadă a anului. Minimele nopţii vor coborî până la zero grade, în timp ce maximele zilei nu vor depăşi şase grade Celsius. Conform prognozei meteo, până la jumătatea săptămânii viitoare vor fi temperaturi mai mici decât norma climatologică.

În cadrul unei videoconferinţe care a avut loc ieri, la Prefectura Dolj, autorităţile locale şi judeţene au fost avertizate cu privire la răcirea accentuată a vremii. Meteorologii au anunţat că în judeţul Dolj precipitaţiile s-au restrâns ca arie, iar în următoarele ore acestea vor dispărea aproape în totalitate. Sunt posibile însă ploi slabe pe linia Dunării care, odată cu răcirea vremii, se pot transforma în precipitaţii mixte sau chiar ninsoare. Acestea nu vor fi, totuşi, însemnate din punct de vedere cantitativ.

„Următoarele 36 de ore vor fi critice pentru noi. Nu va fi aceeaşi situaţie ca în Moldova, acolo unde temperaturile vor scădea sub limita gerului. În judeţul Dolj precipitaţiile s-au restrâns ca arie, astfel că nu au fost probleme, cantităţile cele mai mari fiind sub 15 l/mp. Vremea se va răci şi vor fi temperaturi minime noaptea în jur de zero grade Celsius, iar în timpul zilei temperaturile vor ajunge la 6-7 grade Celsius. Acest proces de răcire va dura până pe 28-29 octombrie, însă la noapte şi mâine încă vom avea ploi slabe. Există posibilitatea ca pe linia Dunării precipitaţiile să fie mixte sau chiar ninsoare, dar nu vor fi probleme”, a declarat Cristina Burada, şef serviciu Centrul Meteorologic Regional Oltenia.

Videoconferinţă la Prefectura Dolj

Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dat citire Ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat prin care se solicită „a comunica până la data de 28 octombrie a.c, ora 14.00, gradul de pregătire la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale pentru gestionarea fenomenelor meteo specifice sezonului rece: căderi masive de zăpadă, înzăpeziri, îngheţ, viscol, polei”. Prefectul de Dolj a subliniat faptul că este necesar ca datele solicitate să fie comunicate cel târziu luni, 27 octombrie a.c, „pentru a ne încadra în termen”.

Tot în cadrul videoconferinţei de ieri, prefectul Sorin Răducan a solicitat reprezentanţilor Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri să fie pregătiţi cu materialele şi utilajele necesare, având în vedere prognoza meteorologică, astfel încât în judeţul Dolj să nu fie întâmpinate situaţii deosebite.

Jiul, pe cod galben de inundaţii

Pentru că această răcire accentuată a vremii se intersectează cu un cod galben de inundaţii, valabil în mai multe judeţe printre care şi Dolj, premierul Victor Ponta le-a cerut prefecților să anunțe din timp situațiile de urgență care ar necesita o intervenție suplimentară de forțe din partea structurilor MAI sau a celorlalte instituții de linie.

Din punct de vedere hidrologic, ieri a fost ridicat codul portocaliu de inundaţii pe Jiu, în sectorul aval Filiaşi-Răcari, şi s-a trecut pe cod galben în sectorul Filiași-Podari și pe afluentul său Motru (în judeţele Gorj și Mehedinți). Debitele și nivelurile la stațiile hidrometrice pe râul Jiu erau, ieri dimineaţă, în creștere în întreg bazinul, din cauza precipitațiilor însemnate cantitativ înregistrate și propagării din amonte. Nivelurile la stațiile hidrometrice se situau sub cotele de apărare, cu excepția s.h. Răcari, unde, ieri, la ora 6.00, s-a depășit cota de atenţie cu 46 cm. Din momentul instituirii codului galben și a codului portocaliu, conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea în dispozitiv de alertă hidrologică și luarea tuturor măsurilor de monitorizare a evoluției situației hidrometeorologice. Conform A.B.A Jiu, în județul Dolj cantitățile de precipitații înregistrate au totalizat: 16.5 l/mp la Filiași, 7.6 l/mp la Răcari, 10.7 l/mp la Podari, 7.3 l/mp la Zăval, 13.0 l/mp la Negoiești, 10.9 l/mp la Albești, 13.0 l/mp la Breasta, 9.7 l/mp la Călugărei, 11.1l/mp la Dragoia, 1.0 l/mp la Goicea, 11.6 l/mp la Gabru, 9.5 l/mp la Afumați, 8.8 l/mp la Fântânele, 17.4 l/mp la Pielești și 13.0 l/mp la staţia meteo Craiova.