Primăria Cârcea începe lucrările la rețelele de apă și canalizare în zona Ford

0
1157

Aflată la 10 kilometri de Craiova, localitatea Cârcea tinde să devină un orășel cu toate facilitățile pe care le găsești în mediu urban. Faptul că este o comună bogată, care are pe teritoriul său mai mulți investitori mari – unul fiind gigantul Metro – a asigurat bani nesperat de mulți la bugetul local. Autoritățile și-au permis să nu mai depindă atât de mult de fondurile guvernamentale și au început investițiile din fonduri proprii. Anul acesta Primăria Cârcea se concentrează pe introducerea rețelelor de utilități în mai multe puncte ale comunei, lucrări care se vor face cu bani de la bugetul local.

Dacă anul trecut proiectul centrului cultural a ținut capul de afiș, în 2015 Primăria Cârcea și-a propus un alt obiectiv, și anume ca acolo unde există apă curentă să fie introdusă și rețeaua de canalizare. Deși localitatea este prinsă pe Masterplanul de apă al județului, autoritățile au început să-și introducă utilitățile apelând la bugetul local. O parte din sistemul de canalizare, pe o lungime de 13 kilometri – aici fiind incluse toate străzile care beneficiază deja de rețea de apă – se află în execuție. Lucrările au fost oprite pe perioada iernii, dar vor fi reluate în primăvară. „Este o lucrare foarte importantă pentru comuna Cârcea și ne dorim ca în cel mai scurt timp toți locuitorii să beneficieze de acces la rețelele de apă și canalizare. Este un obiectiv al nostru și cred că în ultimii ani am reușit să facem din Cârcea o localitate care seamănă foarte mult cu un mic oraș”, a spus Valerică Pupăză.

Valerică Pupăză

13 kilometri de canalizare, gata în luna mai

Lucrarea respectivă este realizată în proporție de 80% și ar trebui să fie gata în luna mai. Primarul localității spune că nu mai este foarte mult de lucru, în principal să se amenajeze stația de epurare și să se efectueze racordurile la populație. În total, vor fi 950 de familii care vor beneficia de canalizare. „După ce vom termina de introdus rețeaua de canalizare, ne-am propus să venim și cu partea de asfalt. Avem deja un studiu de fezabilitate pentru asfaltarea întregii distanțe de 13 kilometri pe care s-a lucrat în ultima perioadă și vom începe lucrările de îndată ce se va putea”, a mai spus Valerică Pupăză. Întreaga suprafață a străzilor din comună ajunge la 50 de kilometri, iar Primăria Cârcea și-a propus ca, în timp, să o asfalteze integral.

Casele din zonele Banu Mărăcine și Pelendava, cuprinse în Masterplan

Proiectul lui 2015 se pare că este conectarea la utilități a caselor care se află pe teritoriul comunei Cârcea, în zona Ford. Potrivit primarului, lucrarea se află în faza de avize, iar acesta speră să intre cât mai curând în licitație. „Este primul proiect pe 2015 și ținem foarte mult la el fiindcă sunt multe case noi care au apărut în intravilanul comunei noastre și care trebuie conectate la utilități”, a mai spus primarul localității Cârcea. Lucrarea se face cu bani din bugetul localității. Restul zonelor care nu sunt prinse acum pe acest proiect vor fi ele conectate la utilități, dar prin intermediul Masterplanului de apă și canal al județului. Cu cele 3,5 milioane de euro, fonduri europene care vor veni prin acest program al Consiliului Județean Dolj, Primăria Cârcea va asigura acces la apă curentă și canalizare în zonele Banu Mărăcine și Pelendava.

Probleme cu aleile aflate în proprietate privată

Una din marile probleme ale Primăriei Cârcea este cea a aleilor aflate în domeniul privat. În ultimii ani, comuna și-a mărit suprafața din intravilan de la 150 de hectare la 1.800 de hectare, iar această extindere a fost parcelată de către proprietari și vândută pe bucăți, cu tot cu căi de acces. Cumpărătorii care între timp și-au ridicat case dețin astfel în proprietate și drumurile. „Sunt 20 de străzi private în zona Ford, iar problema este că unii vor să le cedeze Primăriei, iar alții nu. Ei le dețin în indiviză, iar noi, pentru a putea depune proiectele de apă și canal, trebuie să le avem în domeniul public, așa spune legea. Ori oamenii nu înțeleg să cedeze aceste mici bucățele din proprietatea lor și atunci noi nu avem ce să le facem. Cred că suntem singura primărie care dorește să facă ceva, dar suntem încurcați de oamenii care dețin aceste alei în proprietate”, a mai spus primarul localității.

Centrul multifuncțional de cinci stele

Cârcea este printre puținele comune care se mândresc cu un centru multifuncțional, ridicat cu 1,8 milioane de euro. Proiectul a fost terminat anul trecut și rivalizează cu multe care se întâlnesc în orașe. Aici se găsește un teren de fotbal cu gazon natural, gradene și nocturnă. Capacitatea este de 850 de locuri și beneficiază și de un sistem de drenaj și irigare. Lângă acest stadion, Primăria Cârcea a construit un teren sintetic mixt, unde se poate juca tenis de câmp, baschet, handbal sau mini-fotbal. Tot aici se află și un centru cultural cu o sală de spectacole de 250 de locuri, o sală de expoziții, o bibliotecă cu spații pentru lectură. De asemenea, în incintă a fost amenajată și o sală de forță și una IT.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE