Scheletul de la Infecțioase, bun pentru un nou spital

0
347

Consilierii municipali au pe masă, la ședință de astăzi, documentația pentru noul spital pe care Primăria Craiova intenționează să îl ridice pe scheletul de lângă Boli Infecțioase. Construcția a fost expertizată și s-a stabilit că suportă noi lucrări. Când va fi gata, spitalul va avea patru secții și o capacitate de 183 de paturi.

Cele patru corpuri de clădire din spatele Spitalului de Boli Infecțioase au fost ridicate în anii 1991-1993, acolo urmând să fie îngrijiți bolnavii cu HIV. Din lipsă de finanțare, zidurile nu au mai apucat să fie terminate niciodată. Structura a stârnit o vreme interesul imobiliar al unor afaceriști, dar anii au trecut și nimic nu s-a mișcat din loc. Înainte să se apuce de treabă, Primăria Craiova a comandat o expertiză tehnică asupra clădirii pentru a vedea în ce stare se află structura de rezistență, dat fiind faptul că a rămas complet deschisă și neprotejată. Raportul a fost atașat la proiectul de hotărâre pe care consilierii municipali îl supun la vot în ședința de astăzi.

Nu a fost afectat de cutremure

Expertiza a fost întocmită de SC Getrix SA și s-a făcut la toate cele patru corpuri de clădire și pavilionul de legătură ale acestora. Structura a fost analizată din punct de vedere seismic, iar experții au constatat că nu prezintă degradări de la cutremurele care au avut loc până acum, nici măcar de la cutremurul din 1996 și replicile ulterioare. Conform expertizei, structura de beton armat a rezistat și datorită faptului că nu a fost încărcată cu alte sarcini gravitaționale în afara greutății proprii. Specialiștii au stabilit că structura, în general, nu a fost afectată nici de variațiile de temperatură, betonul nefiind degradat prin carbonatare, iar oțelul nu este corodat.

„Fisuri fine” și „dezaxări de 3-5 centimetri”

Clădirea trebuie, totuși, consolidată, dat fiind faptul că există și câteva deficiențe pe care le-au semnalat experții. Și anume, sunt fisuri fine la intersecția grinzilor cu stâlpii de beton, iar specialiștii recomandă să se consolideze cu pene metalice și să se acopere apoi cu gips-carton. Tot în urma expertizei s-a stabilit că sunt dezaxări la un număr redus de stâlpi, în sensul că între stâlpii de la etajele superioare și cei de la etajele inferioare există o diferență de 3-5 centimetri. Experții au mai stabilit că armăturile nu sunt acoperite la unele panouri, iar planșeul de la etajul superioare are denivelări care, de asemenea, trebuie refăcute.

Legat de Infecțioase prin pasarele

Pentru că noul spital va funcționa împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase din vecinătate, autoritățile locale vor lega cele două clădiri prin pasarele acoperite. Pentru a transfera alimentele de la blocul alimentar al spitalului de Infecțioase la corpul C al noii unități medicale, se va realiza o pasarelă la nivelul etajului întâi a celor două clădiri. O altă pasarelă, și aceasta tot acoperită, se va construi pentru a servi la transferul bolnavilor către laboratorul de analize care se găsește în spital. La câteva corpuri de clădire se va mai adăuga câte un etaj, iar la final cele patru corpuri de clădire noi vor fi cuprinse în aceeași curte.

Un spital cu 183 de paturi

Noul spital va avea 183 de paturi și va fi gata în doi ani. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 36 milioane de lei, dintre care 26,8 milioane de lei pentru construcții și montaj. Conform promisiunilor primarului Lia Olguța Vasilescu, toată construcția se va face cu bani de la bugetul local. În corpul C de clădire va fi amenajată Secția Medicală I, în corpul B – Secția Medicală II, iar în corpul A (care va fi înălțat cu două etaje) – Secția Medicală III și Urgența. În corpul de clădire rămas va fi amenajată o Secție de Fizioterapie. În banii respectivi sunt calculate inclusiv dotările care vor ajunge pe saloane și instalația de climatizare care va fi una performantă.