Oamenii aşteaptă soluţii de la autorităţi / Filiaşul, „faultat” la investiţii

0
336

E „fierbere” mare zilele acestea în Filiaşi. Pe de o parte, oraşul este un mare şantier, întrucât se lucrează la alimentarea cu apă şi canalizare, însă, pe de altă parte, autorităţile locale s-au trezit că nu pot nici măcar să mai aspire la alte investiţii în infrastructură din cauza unor calcule „după ureche” ale Ministerului Finanţelor. Filiaşul nu primeşte nici un ban pentru echilibrarea bugetului local, ceea ce face imposibilă asigurarea cofinanţării pentru proiectele avute în vedere. După întâlniri cu “mai- marii” din Bucureşti, primarul oraşului Filiaşi spune că îşi doreşte o soluţie, dar puţin sunt cei interesaţi să o găsească…

Nicolae Stăncioi

Primarul din Filiaşi, Nicolae Stăncioi, a început să ne povestească despre oraş cu lucrurile bune: continuă lucrările la Masterplanul de alimentare cu apă şi canalizare, o investiţie de anvergură care cuprinde tot oraşul şi satele componente. Aşa cum se ştie, în prima parte a proiectului erau prevăzute sume pentru 42 – 45% din populaţie, însă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a solicitat şi obţinut fonduri pentru completarea proiectului, astfel încât alimentarea cu apă să poată fi făcută pentru toţi locuitorii.

„Am primit solicitare din partea constructorului pentru alocarea unui spaţiu în vederea organizării de şantier, spaţiu pe care l-am găsit deja, şi urmează să i-l punem la dispoziţie săptămâna aceasta. Tot în privinţa alimentării cu apă şi canalizare, în satul Răcarii de Sus, s-a finalizat alimentarea cu apă din reţeaua Izvarna – Craiova, iar în momentul de faţă echipele desemnate de Compania de Apă Oltenia şi Primăria Filiaşi fac inventarierea branşamentelor pentru a fi predate operatorului unic – Compania de Apă Oltenia. Sperăm ca până pe 15 februarie operaţiunea să fie încheiată şi cetăţenii să beneficieze astfel de apă potabilă, de calitate. De asemenea, prin Administraţia Fondului de Mediu s-a aprobat înfiinţarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare în Răcarii de Sus, în momentul de faţă fiind în stadiul de licitaţie a execuţiei, după ce au fost trecute toate etapele de avizare la ANRP. De precizat ar mai fi faptul că societăţile care au câştigat prima etapă a Masterplanului de alimentare cu apă şi canalizare îşi continuă lucrările, chiar dacă vremea nefavorabilă îngreunează acest lucru”. spune primarul Nicolae Stăncioi

Autorităţile locale „cu mâinile legate” în privinţa investiţiilor viitoare

În privinţa investiţiilor viitoare, lucrurile par sumbre în acest moment, după cum ne-a explicat primarul oraşului, şi asta nu pentru că autorităţile locale n-ar vrea. Primăria Filiaşi şi-a propus un vast program de modernizare şi reabilitare a infrastructurii existente, care însă nu se poate realiza decât cu fonduri europene. În programul 2014 – 2020, deşi nu au apărut ghidurile de finanţare, din informaţiile pe care le au reprezentanţii Primăriei Filiaşi, se vor acorda fonduri pentru proiecte integrate de dezvoltare a comunităţilor locale. Tocmai de aceea s-au gândit la un proiect amplu, care să cuprindă reabilitarea termică a clădirilor de la Spitalul Dimitrie Filişanu, reabilitarea termică a clădirilor care aparţin şcolilor şi grădiniţelor din ora (32 la număr), a bibliotecii orăşeneşti, realizarea unui ambulatoriu cu dotările necesare în incinta spitalului, reabilitarea Capelei Dimitrie Filişanu, reabilitarea şi refacerea căilor de rulare, a străzilor, din Filiaşi, după finalizarea lucrărilor de alimentare cu apă şi canalizare.

„Sigur că proiectul nostru este foarte ambiţios, însă este necesar pentru a schimba faţa acestui oraş. Pentru realizarea lui, noi trebuie să asigurăm o cofinanţare de aproximativ 25 de miliarde de lei vechi, sumă foarte greu de obţinut din venituri proprii. Am sperat că, odată cu stabilirea bugetului pentru 2015 să vedem o altă gândire la factorii de decizie, în speţă Ministerul Finanţelor, lucru ce nu s-a întâmplat. Problema este că prin repartiţia fondurilor distribuite direct de la bugetul de stat se crează un mare decalaj între unităţile administrativ-teritoriale. Împreună cu Colegiul Director al Asociaţiei Oraşelor din România, miercurea trecută, pe 21 ianuarie, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, unde le-am arătat exact cum stau lucrurile. Mai exact, din cauza unui algoritm pe care numai Ministerul Finanţelor îl înţelege, comunele mici şi municipiile primesc sume mai mari de la bugetul de stat, decât oraşele. Astfel, oraşe precum Filiaşi sau Dăbuleni, cu o populaţie între 14.000 şi 18.000 de locuitori, comparativă cu a municipiilor Băileşti sau Calafat, primesc sume cu mult mai mici, deşi problemele comunităţilor sunt aceleaşi. Eu nu înţeleg cum este posibil ca, în conformitate cu prevederile HG nr. 14/2015 privind repartizarea pe unitaţi administrativ-teritoriale a sumelor din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale, municipiul Băileşti să primească 7.603.000 lei, Calafatul – 5.172.000 lei, în timp ce Filiaşul nici măcar nu se regăseşte pe Anexa 2 prin care se repartizează sumele pentru echilibrarea bugetelor locale. Suntem foarte nemulţumiţi şi rugăm şi pe această cale ca instituţiile abilitate să analizeze situaţia, pentru a permite şi oraşelor să se dezvolte, aşa cum merită şi locuitorii lor”, ne-a mai explicat Nicolae Stăncioi. Supărarea oamenilor este de înţeles, pentru că îşi doresc să atragă fonduri pentru dezvoltarea acestei comunităţi şi de aceea aşteaptă o soluţie salvatoare…

Suntem conştienţi că se crează un disconfort major determinat de starea drumurilor, motiv pentru care îi rugăm pe cetăţeni să fie înţelegători, pentru a reuşi să terminăm această lucrare de o importanţă majoră pentru cetăţenii oraşului şi pentru copiii lor.

În situaţia în care nu se revine asupra prevederilor HG 14/2015, proiectele cu finanţare externă vor fi compromise, iar cele deja iniţiate vor fi blocate din lipsa cofinanţării. De asemenea este periclitată orice accesare a fondurilor europene, pentru că va expira Planul Urbanistic General al oraşului Filiaşi, reactualizarea acestuia fiind condiţie esenţială pentru accesarea fondurilor europene. În concluzie, vom asigura cheltuielile de funcţionare a instituţiilor din Filiaşi, dar vom avea mâinile legate în privinţa oricărei investiţii.