„Sufletul satului românesc” – expoziție de fotografie a artiștilor orădeni Constantin Dancoglu și Gheorghe Petrila

0
281

O nouă expoziție de artă fotografică este găzduită, începând de astăzi, de Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova. Se intitulează „Sufletul satului românesc” și cuprinde 70 de lucrări color realizate de doi binecunoscuți artiști fotografi orădeni: Constantin Dancoglu – E.FIAP/b și Gheorghe Petrila – E.FIAP. Fascinați de lumea satului, aceștia au surprins imaginile prezentate pe simeze în câteva zone etnofolclorice, cu precădere în Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Vâlcea – de la chipuri de oameni purtând veșminte de lucru sau de sărbătoare la biserici de lemn și troițe, meșteșuguri tradiționale și secvențe din obiceiurile de Crăciun  și Anul Nou. Expoziția este organizată de Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu” și va fi vernisată astă-seară, la ora 19.00, putând fi vizitată până pe data de 6 iunie.

«În pofida transformărilor socio-economice și spirituale survenite în a doua jumătate a secolului al XX-lea, satul românesc a trecut pragul mileniului III păstrând încă o bună parte din valorile etice și estetice, care i-au prelungit existența de-a lungul secolelor. Aici s-au născut miturile, basmele și legendele, cântecele, întrebările și răspunsurile, magice uneori, în momente critice, obiceiurile legate de ciclurile cosmice, lunare sau solare, la cumpăna echinocțiilor și solstițiilor, obiceiurile agro-pastorale sau cele care marcau trecerea ființei umane, a principalelor evenimente ale vieții: naștere, copilărie, căsătorie și moarte. Aici, în mijlocul naturii, omul de la țară s-a crezut a fi dintotdeauna mai liber, trăind parcă în centrul lumii, mai aproape de semeni, de moși și strămoși, de cer și de Dumnezeu».

Cu această convingere, cei doi autori ai expoziției, Constantin Dancoglu și Gheorghe Petrila, fascinați de lumea satului, fără a avea pretenția realizării unui  documentar etnografic, au surprins în imagini, în ultimii ani, câteva zone etno-folclorice, cu precădere în Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Vâlcea. Au imortalizat chipuri de oameni, bătrâni, copii și adolescenți, privitori în trecut, prezent ori viitor, îmbrăcați în veșminte de lucru sau de sărbătoare, întru respect pentru tradițiile înaintașilor. De asemenea, au surprins biserici de lemn și troițe reprezentând repere spirituale ale credinței creștine, precum și ocupații agro-pastorale și meșteșuguri tradiționale. Nu lipsesc din expoziție simboluri ale ceremonialului de nuntă, secvențe din obiceiurile de Crăciun și Anul Nou. Hora satului este reprezentată prin imagini ce prezintă cu măiestrie dansurile populare.

«Colecția cu caracter etnografic, așa cum spune și titlul, surprinde chiar sufletul satului românesc, cu obiceiurile, sărbătorile și muncile specifice. Este o colecție foarte frumoasă prin modul cald de abordare a personajelor, prin delicatețea cu care sunt prezentați copii și prin bogăția, coloritul și diversitatea magnificului port popular românesc. În concluzie, este o expoziție care chiar trebuie văzută, motiv pentru care îi așteptam pe iubitorii de fotografie să ne fie alături la vernisaj», a precizat col. (r.) Mircea Anghel, președintele Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”.

***

Dacă artistul Constantin Dancoglu este la a treia prezență pe simezele craiovene, Gheorghe Petrila „debutează” în Bănie odată cu deschiderea expoziției „Sufletul satului românesc”. Ambii însă au avut lucrări acceptate și distincții la saloanele de fotografie organizate de Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu”. De asemenea, ambii au deschis mai multe expoziții în țară și străinătate, iar la saloane de fotografie din țară și de peste hotare au obținut numeroase premii și medalii.

Constantin Dancoglu este membru AAFR din 1984, E.FIAP/b din 2011, PSA*** din  2011, M.AAFR din 2008. Este membru de onoare al mai multor fotocluburi din țară (Craiova, Târgu-Mureș, Slatina, Oradea) și din străinătate (Rivne din Ucraina, Chișinău din Republica Moldova, Brazilia etc.). Gheorghe Petrila este membru AAFR din 2008, membru FIAP din 2008, având în prezent titlul E.FIAP. Este membru PSA din 2010, în prezent PSA***, și membru UPI din 2011.