Primarul Lia Olguța Vasilescu: „Căminul de bătrâni arată ca un hotel de cinci stele”

0
843

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a inaugurat, ieri, cele două blocuri de garsoniere și spălătoria Căminului de bătrâni de pe strada „Tabaci”, după ce acestea au fost refăcute integral printr-un proiect cu fonduri europene. În aceeași finanțare, de 2,5 milioane de euro, intră și refacerea clădirii principale, care se află acum în lucru, urmând ca apoi conducerea căminului să se îngrijească și de amenajarea curții.  

Director Căminului de bătrâni, Vali Giurcă, a anunțat că s-au terminat lucrările la cele două scări de garsoniere, care au fost și mobilate complet cu paturi, noptiere și dulapuri, iar de astăzi se începe mutarea bătrânilor în aceste spații noi. „Căminul nu a mai fost reabilitat de 25 de ani și iată că, cu ajutorul doamnei primar și al Consiliului Local Municipal, am reușit să accesăm un proiect european în valoare de 2,5 milioane de euro, care au fost investiți în aceste spații”, a declarat directorul căminului, Vali Giurcă. Acesta a menționat că au fost achiziționate și două mașini de salvare, prin intermediul programului Rabla, azilul fiind deservit până acum cu niște autospeciale donate de statul danez în anul 2000.

Bătrânii se mută în noile garsoniere

După ce s-a plimbat prin fiecare clădire reabilitată, primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că azilul arată acum ca un hotel de cinci stele, de care bătrânii aveau absolută nevoie. „Reabilitarea căminului de bătrâni a fost primul contract de finanțare pe care l-am semnat după ce eu am devenit primar și acum sunt aici niște condiții de hotel de cinci stele. Am făcut toate aceste demersuri pentru ca viața bătrânilor să se schimbe în bine. Desigur că lucrările mai durează un pic până la finalizarea întregului azil. Asta și pentru că a fost destul de greu cu relocarea bătrânilor. A trebuit să se lucreze practic cu ei aici și nu a fost ușor nici pentru ei, nici pentru constructor. Vă dați seama zgomotul la care au fost supuși în condițiile în care au nevoie de liniște”.

Va fi amenajată și curtea

Autoritățile locale sunt convinse că, la finalizarea integrală a lucrării – pentru că se mai află încă în lucru imobilul principal – acest azil va îndeplini toate standardele europene. „Cred că va trebui, chiar dacă nu este vorba de fonduri europene, să începem să reabilităm și curtea, ca să le găsim tot felul de programe interactive de făcut, pentru că se plictisesc. Unii dintre ei poate nu ies deloc din camerele de cămin în care sunt cazați de ani de zile”, a mai spus Olguța Vasilescu. La rândul lui, preotul Marcel Răduț-Seliște a făcut un apel la comunitatea craioveană să vină și să-i viziteze pe bătrâni. „S-au schimbat mult condiții de trai, dar eu fac apel la comunitate să vină și să îi viziteze pe bătrâni. Este nevoie de voluntariat pentru că bătrânii au nevoie și de o relație sufletească cu oamenii”.

Se așteaptă sfințirea bisericii

Preotul Marcel Răduț-Seliște a spus că incinta Căminului de bătrâni a trecut printr-o schimbare radicală și că Biserica încearcă acum să contribuie cu partea sufletească. „Atunci când am cunoscut eu situația de aici, din acest cămin, fără să vreau să supăr pe cineva, dar condițiile mi s-au părut de lagăr de concentrare, atât sub aspectul condițiilor din camere, cât și ceea ce mâncau acești bătrâni. Slavă lui Dumnezeu că s-au schimbat aceste condiții, este o schimbare radicală. Biserica încearcă să contribuie la această latură sufletească. Avem 200 de bătrâni pe care îi îndrumăm duhovnicește prin spovedanie. Avem și un grup de voluntari și încercăm să desfășurăm cu ei activități care să îi ajute să socializeze, să uite puțin de singurătate”. O dată pe săptămână, bătrânilor li se vor oferi seri de filme duhovnicești. Va fi sfințită și biserica din curtea căminului.

Reabilitarea a costat 2,5 milioane de euro

Investiția se ridică la suma de 2,5 milioane de euro, fonduri europene. În cadrul acestui proiect au fost prevăzute mai multe lucrări de intervenții. Pe lângă blocul de garsoniere, corpul central și spălătoria care au fost refăcute complet – începând cu acoperișul și terminând cu înlocuirea rețelelor termice și electrice, au mai fost reabilitate pasarela și cele două platforme exterioare pentru accesul persoane handicap. Au fost montate două ascensoare și un sistem de avertizare de incendiu. În toate camere vor fi montate 320 de seturi de mobilier de camere – noptiere, dulapuri, saltele, iar bucătăria este și ea dotată corespunzător. De asemenea, și cabinetul de fizionterapie va primi și el aparatură medicală specifică. Sistemul de iluminat din incinta căminului este și el unul nou.