Criza din Ucraina, subiect fierbinte la Strasbourg

0
357

Timp de cinci zile, la Strasbourg au loc lucrările primei părţi a Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Deputatul Ionuţ Stroe, şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE, declară că principalul punct important pe ordinea de zi a sesiunii este reprezentat de criza din Ucraina.

În legătură cu acesta, în şedinţa inaugurală s-a consemnat deja o solicitare de respingere a ratificării acreditărilor delegaţiei parlamentare ruse, ca formă de sancţionare pentru menţinerea anexării ilegale a Crimeei şi alimentarea instabilităţii în estul Ucrainei. „Ultimele evenimente din regiunea Doneţk, în special atacurile separatiştilor asupra zonelor rezidenţiale civile, sunt de natură să sporească sensibilitatea faţă de subiect. Chiar în condiţiile prezenţei, în cadrul delegaţiei ruse, a preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, evoluţiile nu sunt încurajatoare pentru atenuarea sancţiunilor la adresa Rusiei, sancţiuni adoptate în aprilie 2014”, a subliniat deputatul român Stroe. Votul asupra raportului care va fi elaborat pe tema acreditărilor parlamentarilor ruşi va avea loc miercuri după-amiază, pe 28 ianuarie. Votul este unul individual.

„Parlamentarii români rămân consecvenţi”

Deputatul Stroe, alături de ceilalţi membri ai delegaţiei, se vor consulta în această privinţă cu colegii din alte delegaţii ale statelor partenere, cu interese şi poziţii similare cu ale noastre în ceea ce priveşte nevoia de stabilitate în Estul Europei. După cum se ştie, România sprijină şi susţine activ politica UE de apropiere cu ţările Parteneriatului Estic, între care se numără şi Ucraina. „Parlamentarii români rămân consecvenţi pe linia susţinerii principiilor şi valorilor Consiliului Europei, precum şi a tuturor principiilor de drept internaţional”, a adăugat şeful delegaţiei domnul Stroe.

„Avem în vedere şi situaţia minorităţii române din această ţară”

Din această perspectivă, poziţia delegaţiei române nu poate fi decât una de sancţionare a oricărei încălcări a acestor principii, a anexării ilegale de teritorii aparţinând altor state şi a desconsiderării drepturilor fundamentale ale omului. Deputatul român Stroe a adăugat că „nu în ultimul rând, atunci când ne reiterăm susţinerea faţă de suveranitatea Ucrainei şi integritatea ei teritorială, avem în vedere şi situaţia minorităţii române din această ţară, acesta fiind un subiect sensibil pentru opinia publică din România. Este un mesaj pe care l-am transmis constant colegilor din delegaţia Ucrainei la APCE”.