Sănătatea ia aproape jumătate din banii judeţului

0
357

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a prezent, ieri, în faţa jurnaliştilor, modul în care au fost cheltuiţi banii din bugetul anului trecut, pe fiecare proiect în parte, dar şi care sunt priorităţile pentru anul acesta, adică, structura bugetului pe 2016. „Reabilitarea pistei Aeroportului Internaţional Craiova”; „Centrul de coordonare a intervenţiilor în situaţii de urgenţă”; „Complex de sport şi agrement”; „Renovarea şi modernizarea Muzeului de Artă”; „Centru modern de pregătire pentru Protecţia Civilă”, au fost doar câteva din marile proiecte în care s-au investit sume importante de bani. Anul 2015 a fost considerat cel mai bun an pentru administraţia judeţeană. Investiţiile vor continua în acelaşi ritm şi în 2016. Cei mai mulţi bani vor fi orientaţi către Sănătate.

       „Aşa cum v-am obişnuit, în fiecare an, înainte de prima şedinţă de consiliu, ne vedem cu presa şi prezentăm realizările anului trecut şi ce vrem să facem anul acesta. Prin intermediul mass-mediei, reuşim să transmitem tuturor cetăţenilor judeţului Dolj, ce ne-am propus să facem în 2016, aşa este corect. Încercăm să fim concişi, pentru că unele proiecte sunt ample şi ar trebui făcute discuţii separat, pentru fiecare în parte. Suntem într-o discuţie sinceră, în care o să vă prezentăm retrospectiva anului 2015, cel mai bun an pe care l-am avut vreodată la Consiliul Judeţean şi asta datorită faptului că 2015 a fost ultimul an al fondurilor europene, când trebuia să folosim banii de la Uniunea Europeană şi proiectele pe care le aveam, erau foarte bine conturate. În plus, până la sfârşitul anului, cea mai mare parte dintre aceste proiecte au fost şi terminate…”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Pistă de 24 milioane de euro

             Şeful administraţiei judeţene a deschis prezentarea cu cel mai important proiect al anului 2015 şi anume, „Reabilitarea pistei Aeroportului Internaţional Craiova”, unde au fost refăcute dalele din beton deteriorate şi s-a asfaltat întreaga suprafaţă. Tot în 2015 au fost refăcute calea de rulare şi platforma de îmbarcare existente. „Vorbim de lucrări de peste 24 milioane euro. Printr-o mobilizare extraordinară s-a reuşit într-un timp record să se pună la dispoziţia pasagerilor această pistă modernizată.  În şapte luni de operare, anul trecut, au fost înregistraţi peste 120.000 de pasageri. Putem să facem o comparaţie cu ceea e s-a întâmplat în 2014, pe întreg anul – 138.886 de pasageri. Cred că aceste cifre spun ceva….Aeroportul rămâne aşadar obiectivul de cel mai mare interes din regiunea Olteniei…”, a subliniat Ion Prioteasa.

ISU Oltenia şi Administraţia Districtului Vratza, proiect de 5 milioane de euro

       Astăzi, Consiliul Judeţean Dolj va inaugura clădirea „Centrului de coordonare a intervenţiilor în situaţii de urgenţă”, care a fost construită de zero, printr-o investiţie de 1,5 milioane de euro. „Este parte dintr-un proiect mai amplu, cu fonduri europene, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, derulat în parteneriat cu ISU Oltenia şi Administraţia Districtului Vratza. Demersul a mai inclus achiziţionarea de echipamente, mobilier şi dotări, dar şi realizarea unor sesiuni de instruire şi a unor simulări de intervenţie comune”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. La începutul anului 2015 a fost  inaugurată şi clădirea Centrului Zonal de Pregătire pentru Protecţia Civilă. Acolo s-au investit 700.000 de euro, pentru reabilitare şi extindere. „Instituţia asigură instruirea de specialitate a personalului inclusiv prefecţi, subprefecţi, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari – din 13 judeţe din sudul ţării şi din municipiul Bucureşti”, a mai completul şeful administraţiei doljene. Tot anul trecut s-a finalizat şi „Centrul Turistic pentru Agrement şi Sport”, fiind construit în vecinătatea Aeroportului Craiova, printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 3,7 milioane de euro.

4,5 milioane de euro pentru modernizarea administraţiei publice

     Ion Prioteasa a mai vorbit şi despre modernizarea administraţiei publice locale şi modul în care s-a investit în acest domeniu. Sunt trei proiecte finanţate în 2015, care au vizat informatizarea Registrului Agricol, precum şi a unor segmente importante din activitatea operativă a primăriilor. „Consiliul Judeţean Dolj a implementat, în parteneriat cu 45 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, trei proiecte, în valoare totală de 4,5 milioane de euro, finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, pentru o mai bună eficienţă şi transparenţă în administraţie”, a subliniat preşedintele CJ Dolj. Şeful administraţiei doljene a prezent  şi investiţia făcută la Muzeul de Artă din Craiova, redeschis în luna martie a anului trecut, depozitarul a 9000 de lucrări valoroase de pictură, grafică, artă decorativă şi sculptură.  „Edificiul în care funcţionează instituţia, Palatul Jean Mihail, monument istoric de interes naţional, a fost consolidat şi restaurat printr-un proiect cu finanţare europeană de peste 6 milioane de euro”, a subliniat preşedintele CJ Dolj.

Prin Programul Interreg –  două proiecte pentru dotarea noii clinici

       Alina Tănăsescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj a explicat cum se va împărţi bugetul pe 2016. Mai exact, care este distribuţia surselor proprii pentru investiţii ale Consiliului Judeţean Dolj pe capitole bugetare. Cei mai mulţi bani, 43,87% se vor da la Sănătate, Tranporturile de asemenea vor primi o sumă însemnată, 11.562.000 lei, care reprezintp 23,50% din buget, iar Asigurările şi Asistenţa socială, 13,12%, adică, 6.454.000 lei. Se va continua să se investească şi în 2016 în Cultură, fiind vorba de 7,82% din buget, adică, 3.847.000 lei. Pentru Clinica de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară se alocă suma de 6 milioane de euro. Aici se vor mai adăuga şi parteneriatele internaţionale pentru dotare. CJ Dolj intenţionează ca, împreună cu parteneri din Vidin şi Vratsa, să depună prin Programul Interreg două proiecte pentru dotarea noii clinici, obţinând astfel 1,5 milioane de euro. Cinci milioane de euro va costa modernizarea şi extinderea UPU, iar reabilitarea interioară a secţiilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă, într-o primă se ridică la peste 400.000 de euro – Secţia VI şi VII, iar iniţiativa se va extinde şi la celelalte secţii. Investiţii se vor face în toate domeniile, banii sunt repartizaţi pe bază de proiecte şi urmează ca acest buget să fie votat în şedinţa de Consiliu Judeţean.

Bugetul păstrează locurile de muncă

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, consideră că banii din bugetul propriu ajung în economie, iar cu ei se păstrează locurile de muncă, sau se crează altele noi. Pe de altă parte, conducerea administraţiei judeţene caută în permanenţă soluţii alternative la bugetul propriu pentru a se putea face cât mai multe proiecte şi pentru a se dezvolta regiunea. „Consiliul Judeţean Dolj este unul dintre cei mai mari investitori, prin capacitatea pe care a probat-o de-a lungul timpului, prin finanţarea unor proiecte. Fie că vorbim de finanţarea din fonduri europene, fie că vorbim de proiecte finanţate din bugetul propriu. Trebuie să ştim că aceşti bani au ajuns în economie şi cu ajutorul lor s-au creat şi s-au păstrat locuri de muncă în judeţul Dolj. În viitor nu vom abandona această idee de a atrage fonduri pentru proiectele pe care dorim să le implementăm şi până la urmă sunt cerute de către comunitate. Colegii mei au prezentat pe larg acest buget, dar aş dori să vă uitaţi la cheltuielile de capital, la secţiunea de dezvoltare şi o să vedeţi că o sună de 17 milioane de euro, chiar nu este mare pentru nevoile care sunt în acest judeţ. De aceea, aceste nevoi ne-au făcut să ne ducem şi să căutam soluţii alternative de implementare a unor proiecte şi cred că acest lucru a imprimat şi o linie de profesionalism la nivelul Consiliului Judeţean”.

Proiecte de 220 milioane de euro…

Vicepreşedintele administraţiei judeţene a mai vorbit despre ghidurile de finanţare, care se lasă aşteptate, despre importanţa POR şi despre proiectele depuse pentru infrastructura judeţeană. „Trebuie să spunem că aşteptăm şi noi cu nerăbdare să fie deschise axele în cadrul POR, pentru că dacă ar fi amintim numai infrastructura de drumuri, acolo unde avem pregătite proiecte în valoare de 220 de milioane de euro, vă daţă seama ce impact ar avea atragerea unor asemenea investiţii în judeţul Dolj. În acelaşi timp, trebuie să vă mai aducem la cunoştiinţă un aspect, legat de alocarea fondurilor pentru regiunea Olteniei. În cadrul POR 2014-2020, pe secţiunea de drumuri judeţene, alocarea de la UE, plus banii care vin ca şi cofinanţare de la Guvernul României, este de numai  97 milioane de euro, iar noi avem pregătite proiecte de 220 milioane de euro, dar, experienţa ne-a învăţat, că atunci când se supracontractează  şi se ajunge la un grad de 150% a acestei valori, este bine să ai proiecte depuse, pentru ca ele să-ţi intre într-o listă de rezervă, iar ulterior din economiile făcute la licitaţii să poţi să finanţezi şi aceste proiecte. Mâine inaugurăm sediul ISU Dolj şi vreau să vă spun că acest proiect s-a aflat pe o listă de rezervă, dar el a fost depus  şi economiile făcute au dus la finanţarea acestui proiect. Sunt multe lucruri de făcut la nivelul judeţului, Ne pregătim cu multe proiecte, se lucrează constant, cu profesionalism, iar perioafda 2014-2020, va duce judeţul Dolj pe linie ascendentă în dezvoltarea sa”, a conchis viepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.