Sentinţe diferite pentru doljenii prinşi cu aproape un kilogram de heroină de la Auchan

0
354

Cei trei tineri prinşi în septembrie anul trecut, în parcarea hipermarketului Auchan de pe Calea Severinului din Craiova, încercând să vândă aproape un kilogram de heroină, şi-au aflat sentinţele. În timp ce unul dintre ei a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru punere în vânzare a unor droguri de mare risc, în formă continuată, al doilea a primit 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce ultimul a fost achitat. Condamnarea definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Craiova, în timp ce hotărârea cu privire la ceilalţi doi tineri a fost pronunţată pe fond, ieri, de Tribunalul Mehedinţi, iar procurorii DIICOT, nemulţumiţi de sentinţă, urmează să declare apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că, pe 22 septembrie 2014, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, cu sprijinul colegilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au făcut o captură impresionantă, aproape un kilogram de heroină ce urma să ajungă pe „piaţa neagră” din Dolj şi Mehedinţi. Mai exact, în seara respectivă, oamenii legii au prins în flagrant trei tineri, în timp ce vindeau droguri de mare risc, în parcarea hipermarket-ului Auchan din Craiova, de pe Calea Severinului.

Astfel, procurorii DIICOT – BT Mehedinţi au anunţat că au dispus începerea urmării penale faţă de Neacşu Ion Daniel (23 de ani), din comuna doljeană Leu, student la Facultatea de Teologie din Craiova, Logofătu Alexandru Christian (20 de ani) şi Mandă Marinel Gelu (23 de ani), ambii din Craiova, pentru deţinere şi vânzare de droguri de mare risc. Cei trei au pus în vânzare 901 grame de heroină contra sumei de 40.000 de lei, după ce cu o zi înainte vânduseră aceloraşi cumpărători o doză de 3 grame de heroină. Mai exact, poliţiştii de crimă organizată din Mehedinţi au prins de veste despre existenţa drogurilor, au cumpărat 3 grame, pretinzând că sunt consumatori, apoi după ce s-au convins că este vorba despre heroină, au discutat cu tinerii doljeni achiziţionarea unei cantităţi mai mari. Aproape un kilogram de heroină s-a dovedit că aveau cei trei, cantitate cu care au venit în parcarea centrului comercial Auchan. Poliţiştii i-au „săltat”, apoi au făcut patru percheziţii la locuinţele acestora, la domiciliul lui Logofătu Alexandru fiind găsite şi ridicate încă 60 de grame de heroină. Cei trei tineri au fost audiaţi de procurorul de caz din cadrul Biroului Teritorial Mehedinţi al DIICOT, care a dispus faţă de ei măsura reţinerii, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore a acestora. O zi mai târziu doar Logofătu a fost arestat preventiv, partenerii săi fiind cercetaţi în libertate.

De la închisoare cu executare până la … achitare

Toţi trei au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de mare risc, dosarul fiind înregistrat pe 17 octombrie 2014 la Tribunalul Mehedinţi. Alexandru Logofătu şi-a recunoscut fapta, a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar pe 24 noiembrie 2014 a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. A făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova i-a respins miercuri, 25 februarie a.c., apelul, ca nefondat, tânărul rămânând încarcerat.

În ceea ce-i priveşte pe partenerii săi de dosar, Neacşu şi Mandă, s-a dispus disjungerea cauzei, iar procesul a continuat pe fond, la Tribunalul Mehedinţi, până ieri. Instanţa a pronunţat sentinţa, însă judecătorii din Mehedinţi l-au condamnat doar pe Ion Daniel Neacşu, la o pedeapsă de 2 ani şi opt luni închisoare cu suspendare şi asta după ce au schimbat încadrarea juridică a faptei pentru care a fost trimis în judecată în punere în vânzare a unor droguri de risc, fără drept, în condiţiile în care heroina este drog de mare risc! În plus, instanţa l-a obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Leu, judeţul Dolj, sau în cadrul unei unităţi şcolare subordonate Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, şi să achite suma de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. I-a fost restituit şi autoturismul Cielo, aparţinând mamei sale, pe care procurorii au pus sechestru la momentul prinderii în flagrant a tinerilor. Pe Marinel Gelu Mandă judecătorii mehedinţeni l-au achitat. Sentinţa pronunţată ieri, 27 februarie a.c., la Tribunalul Mehedinţi nu este definitivă, iar procurorii DIICOT vor declara apel, nemulţumiţi de hotărâre şi de schimbarea încadrării juridice a faptelor.