Expoziţie de carte, concurs şi film documentar de Zilele „Elena Farago”

0
1043

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează, în perioada 28-30 martie, Zilele „Elena Farago”. Manifestarea este dedicată împlinirii a 138 de ani de la naşterea poetei Elena Farago – scriitoare, traducătoare, directoare a Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman”, Cetăţean de Onoare al oraşului, una din prezenţele active ale vieţii culturale şi spirituale craiovene. Cu acest prilej, copiii vor avea parte de o expoziţie de carte, un concurs pe tema operei autoarei, un film documentar şi vizite la Casa Memorială „Elena Farago”, în care se păstrează cărţi, documente, fotografii, scrisori, mobilier şi alte obiecte care au aparţinut poetei şi familiei sale.

De peste 35 ani, în fiecare lună martie, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” organizează Zilele „Elena Farago”, cu scopul, pe de o parte, de a omagia personalitatea Elenei Farago – poeta copiilor, iar pe de altă parte de a atrage către opera sa nenumăratele grupuri de preşcolari şi şcolari ce pot vizita, în această perioadă, Casa Memorială „Elena Farago” şi Biblioteca Judeţeană.

Şi în acest an, instituţia, prin Secţia pentru Copii şi Tineret, a pregătit un program de manifestări culturale, pe care îl derulează, în perioada 28-31 martie, în parteneriat cu şcoli din Craiova şi din judeţele Dolj şi Olt. Acesta cuprinde filmul documentar „Personalităţi craiovene: Elena Farago (1878-1954)”, concursul „Elena Farago, prietena copiilor”, ediţia a XII-a, organizat în colaborare cu Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, o expoziţie de carte, activităţi în Ludoteca Bibliotecii Judeţene, sub genericul „Elena Farago şi copiii”, şi vizite la Casa Memorială „Elena Farago”.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, până în prezent şi-au anunţat participarea la programul de activităţi copii şi elevi de la peste zece instituţii de învăţământ: Grădiniţele „Dumbrava Minunată”, „Elena Fargo” şi „Ethos”, Școlile Gimnaziale „Mihai Viteazul”, „Mircea Eliade”, „Al. Macedonski”, „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială Coţofenii din Dos şi Școala Gimnazială Bîrza-Olt, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” şi Colegiul Naţional „Carol I”.

Elena Farago s-a născut la 29 martie 1878, în Bârlad, fiind al doilea copil din cei şapte ai soţilor Francisc şi Anastasia Paximade (născută Thomaide), de origine greacă. La 17 ani rămâne orfană. Vine în Bucureşti şi se angajează la familia ziaristului Gh. Panu, apoi guvernantă în casa lui I. L. Caragiale. S-a căsătorit cu Francisc Farago şi au avut doi copii: Mihnea (adoptat în 1907) şi Coca (născută în 1913). În 1907 s-a stabilit la Craiova.

În centrul oraşului, în aceeaşi curte cu sediul central al Bibliotecii Judeţene se află casa în care a locuit poeta. Numită directoare a Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman” în septembrie 1921, a condus timp de peste trei decenii destinele acestui lăcaş de cultură, având contribuţii deosebite în ceea ce priveşte regulamentul de organizare şi funcţionare al bibliotecii, fişarea cărţilor şi ţinerea unei evidenţe corecte de aranjare a publicaţiilor în rafturile bibliotecii, de completare a colecţiilor prin achiziţii şi donaţii. După preluarea conducerii fundaţiei, poeta s-a mutat în casa care putea „servi drept locuinţă personalului în serviciul bibliotecii şi muzeului” conform testamentului Aristiei Aman. Aici a trăit şi a creat până la sfârşitul vieţii sale, pe 4 ianuarie 1954.

Laureată a Academiei Române, a Comitetului Franco-Român „Femina”, decorată de regele României, Carol al II-lea, a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură în 1938. A  fost declarată Cetăţean de Onoare al municipiului Craiova în anul 1947, recunoscându-i-se astfel meritele literare şi culturale, fiind considerată „o mândrie a oraşului nostru, o parte din gloria sa se răsfrânge şi asupra oraşului nostru, unde a creat toată opera sa”, după cum se menţiona în Decizia 6000/21 aprilie 1947 emisă de Primăria Craiovei.