Se deschide Gala Romanței Românești

0
311

În sala Teatrului Național „Marin Sorescu” se deschide, astă-seară, Gala Romanței Românești, eveniment care readuce în memoria craiovenilor – dar nu numai – o figură artistică emblematică, Ioana Radu, și care, totodată, reamintește de un gen muzical pe cât de îndrăgit cândva, pe atât de puțin cântat astăzi: romanța. Spectacolul începe la ora 19.00 și cuprinde, pe lângă romanțe, cântece de petrecere și muzică interbelică.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Național „Ioana Radu” îi are ca invitați pe Ionuţ Dolănescu, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Vasilica Dinu, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Anghel, Lavinia Bârsoghe, Marian Niţă, Nataşa Raab, ca și pe două laureate cu Marele Premiu și Trofeul Festivalului „Maria Tănase”, Casandra Hauşi și Zorina Bălan. Li se vor alătura Constantin Lătăreţu împreună cu taraful său, într-un recital extraordinar de muzică interbelică. Acompaniază Orchestra „Petrică Pană” din București, iar prezentator al serii este Natașa Raab, actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Spectacolul va fi transmis în direct de TVR Craiova și TVR3, realizator TV fiind Elise Stan.

Festivalul Național „Ioana Radu” are loc în zilele de 27 și 28 noiembrie, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, cu susținerea Consiliului Judeţean Dolj. Programul cuprinde, la această ediție, o singură seară de spectacol, căruia organizatorii i-au adăugat, ieri, simpozionul „Ioana Radu în memoria Craiovei”. Oameni care au cunoscut-o pe artistă altfel decât publicul larg – căci i-au stat alături la bucuria de pe scenă, dar i-au fost sprijin și la necaz, în viața personală –, oameni care i-au ascultat și încă îi îndrăgesc muzica, oameni care au vrut să afle mai multe despre cea care a rămas în conștiința noastră ca Doamna Romanței Românești au depănat amintiri o după-amiază întreagă, într-o atmosferă caldă și emoționantă.

„Ne-am dorit un remember Ioana Radu, o întâlnire a celor care știm ce a însemnat artista pentru Craiova și pentru lirica românească, a celor care nu am uitat că este craioveancă”, a declarat Amelia Etegan, managerul CJCPCT Dolj și directorul festivalului. Au venit la întâlnirea de la Craiova interpreții Ioana Cristea – cu care Ioana Radu a avut relații de rudenie, și Ion Amititeloaie – în care artista a avut cea mai mare încredere spre a-i duce mai departe repertoriul, Roxana Gibescu – căci, înainte vreme, a fi cunoscut însemna să treci neapărat pe la „Electrecord”, ca și pe la radio, Natașa Raab și Marian Niță – deși cu alte meserii, amândoi cântă cu bucurie romanțe, Elise Stan, Gabriel Bratu, Nicu Crețu și George Obrocea – nume de care se leagă inițierea și organizarea Festivalului Național „Ioana Radu”.

Discutat și dezaprobat a fost, cu acest prilej, gestul actualilor proprietari ai casei în care a copilărit Ioana Radu, din mahalaua Sineascăi – azi „George Enescu” nr. 64 – de a demonta de pe clădire placa memorială dezvelită aici în anul 1998, odată cu deschiderea primei ediții a festivalului ce-i este dedicat. Reprezentanții CJCPCT Dolj caută, în prezent, să afle ce i-a determinat să recurgă la asemenea faptă, dar și o soluție pentru a reaminti craiovenilor că acolo a trăit cea care a conferit romanței farmec și eternitate. De asemenea, aceștia se gândesc să înregistreze cât mai curând ca marcă denumirea festivalului de la Craiova și, totodată, să înființeze o Asociație Culturală „Ioana Radu”, care, prin activitatea sa, să mențină viu numele artistei.