Programul “Prima Casă”, perioada  2009-2018:/ În Oltenia, au fost acordate 11.993 de garanţii în valoare totală de 835,9 milioane lei

0
547

Revista Reporter Economic în parteneriat cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM)  şi Banca Transilvania a organizat joi, la Craiova, în cadrul conferinţei regionale  ”Soluţii de finanşare şi garantare a proiectelor de investiţii pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi alte categorii de beneficiari”. Au participat : Alexandru Petrescu – director general, FNGCIMM SA IFN; Gheorghe Lapadat – director general adjunct FNGCIMM SA IFN; Ciceronis Cumpanasoiu – director general, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime; Dorel Stăicuţ – director general adjunct-CRFIR 4 SV Oltenia; Radu Ghinea – director executiv A.I.M.M.A.I.P.E. Craiova şi Lucian Râşniţă-director BT Sucursala Craiova.

Evenimentul  şi-a propus să prezinte o serie de platforme de finanţare pentru firmele româneşti şi modul de accesare a acestora, sursele de finanţare ale acestui moment, oportunitatea garantării investiţiilor în business, bani guvernamentali şi fonduri europene pentru finanţarea companiilor. Subiectele dezbătute în cadrul acestui eveniment au fost : Programe guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor (ajutoare de minimis, fonduri europene, etc.)”; Accesarea  programelor START-UP NATION 2018”, “IMM INVEST România”; Instrumente de garantare şi contragarantare pentru finanţarea firmelor”; “Caracteristicile produselor de creditare, garantare şi contragarantare”; “Rolul băncilor în dezvoltarea mediului de afaceri; produse şi soluţii inovative” şi nu în ultimul rând despre Modele de succes în antreprenoriat (reprezentanţi ai IMM-urilor care au reuşit aplicând Programul Start Up Nation 2017)”. “Au fost prezentate programele: PNDR 2014-2020, POPAM 2014-2020, mai multe proiecte de success Start-Up Nation 2017. Am explicat de asemenea care este rolul FNGCIMM în susţinerea accesului la finanţare şi mecanismul de garantare”, a declarat Alexandru Petrescu – director general, FNGCIMM SA IFN .

Programul Start-Up Nation  2018

Antreprenorii vor putea obţine şi în cursul anului 2018 fonduri nerambursabile prin intermediul programului Start-up Nation pentru înfiinţarea unor afaceri noi şi durabile. Vor fi eligibile pentru a primi un sprijin maxim de 200.000 de lei societăţile din spaţiul rural sau urban, înfiinţate după data de 31 ianuarie 2018, având domenii de activitate precum producţie de bunuri, IT, industrii creative sau servicii.  “Prima Casa 2009-2018, în Oltenia, au fost acordate 11993 garanţii în valoare totală de 835,9 milioane lei susţinând finanţări în valoare totală de 1,7 miliarde lei. Judeţul Dolj deţine ponderea cu un număr de 5631 garanţii în valoare de 440,7 milioane lei. 82%  sunt garanţii acordate persoanelor până în 35 de ani. Din plafonul de 2,0 miliarde lei alocat în 2018 la nivel naţional a fost utilizat 80%. În ceea ce priveşte Start-Up Nation 2017, vorbim de 403 garanţii în valoare totală de 60,1 milioane lei cu distribuţie în industria prelucrătoare. 57% – servicii; 24% – comerţ, agricultură, industrie alimentară şi alte activităţi – 19%. Garanţia medie este de 150.000 lei…”, a precizat Gheorghe Lăpădat, directorul adjunct al FNGCIMM.

177 de garanţii financiare

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este destinat susţinerii la finanţare a beneficiarilor publici şi privaţi din mediul rural, program care contribuie la creşterea calităţii vieţii satului românesc prin implementarea proiectelor de investiţii din infrastructura rutieră, socială, educaţională, alimentare cu apă şi canalizare, precum şi a proiectelor care conduc la creşterea performanţei economice a mediului antreprenorial. Derularea PNDR 2014-2020 are ca autoritate contractantă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale(AFIR). “În anul 2018 au fost acordate 177 de garanţii financiare aferente proiectelor de infrastructură rutieră, socială, educaţională şi alimentare cu apă în regiunea Olteniei, în valoare totală de 111,4 milioane lei. Judeţul Dolj deţine ponderea cu un număr de 63 de proiecte, fiind pe primul loc la nivel naţional în portofoliul FNGCIMM, astfel am contribuit la creşterea calităţii vieţii în mediul rural. Aceste proiecte sunt implementate de către comune, ADI, GAL, organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigat…”, a mai spus Gheorghe Lăpădat.

Creşterea producţiei şi a capacităţii de procesare

Programul IMM INVEST România, un proiect de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, elementul de noutate faţă de programele anterioare constand in acordarea facilităţi de garantare în cuantum de 80%  pentru credite de investiţii pentru realizarea de proiecte de dezvoltare sau înfiinţare de centre de agrement. Adresabilitatea programului este extinsă pentru beneficiarii eligibili, IMM-urile putând opta pentru credite garantate în proporţie de 50% pentru capital de lucru şi/sau realizarea de investiţii până la valoarea maximă cumulată de 10 milioane de lei. Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020 susţine finanţarea activităţilor de acvacultură şi pescuit din România, obiectivul major fiind creşterea producţiei şi a capacităţii de procesare continuând investiţiile din perioada 2007-2013 care au contribuit la reducerea decalajului între producţie şi consum. Programul se derulează prin Autoritatea de Management a POPAM.