ITM Dolj controlează legalitatea

0
329

Inspectoratul teritorial de Muncă Dolj continuă acţiunile de prevenire şi control în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei – securitate şi sănătate în mJuncă, respectiv relaţii de muncă. Rezultatele sunt promiţătoare.

Cătălin Mohora

La sfîrşitul săptămânii trecute, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, a avut loc ultima sesiune de conştientizare a angajatorilor, cu privire la modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în lucrările de construcţii. Totul se circumscrie primei etape de desfăşurare a Acţiunii nr.12 – „Verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările în domeniul construcţiilor ”. „Ceea ce am făcut până acumface parte din „Programul cadru de acţiune al ITM Dolj pe 2015”, care are două etape – prima dintre ele, cu termen de desfăşurare lunile ianuarie-martie 2015, se referă la instruire, iar ce-a de-a doua va începe în aprilie şi se va termina în noiembrie 2015. În prima parte, am avut sesiuni de conştientizare a angajatorilor, 26 dintre aceştia având reprezentanţi. Le-am pus în vedere obligativitatea folosirii echipamentelor de protecţie de către salariaţi. Ce-a de-a doua parte a programului, care va începe în aprilie şi se va finaliza la sfârşitul acestui an, va consta în controlul şi verificarea măsurilor dispuse pentru deficienţe. Nu va exista niciun fel de clemenţă, în cazul în care vor fi depistate deficienţe majore ”, a precizat Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj.

„Nu mai există toleranţă faţă de încălcarea legii”

În altă ordine de idei, inspectorii ITM Dolj au continuat acţiunile de prevenire şi combatere a „muncii la negru”. Astfel, în săptămâna 16-20 martie 2015, au fost verificaţi 41 de angajatori, care aveau 1.989 de angajaţi (364 de femei). „Am sancţionat, cu amenzi, două societăţi comerciale care foloseau munca fără forme legale. Cuantumul sncţiunuilor, prevăzut de lege, este de 40.000 de lei. Au fost depistate 22 de persoane care erau angajate fără forme legale, două dintre acestea fiind femei. De asemenea, inspectorii noştri au făcut propunerea de cercetare penală pe numele unei societăţi comerciale care a folosit mai mult de 18 persoane care nu aveau forme legale de angajare. În aceeaşi perioadă menţionată, pe „securitate şi sănătate în muncă ”, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 15.000 de lei. Vreau să mai precizez, încă o dată, că nu mai există toleranţă faţă de încălcarea legii”, a mai precizat Cătălin Mohora.