Sfatul păpușilor, în decor de poveste

0
320

Peste o sută de personaje de poveste s-au așezat la sfat, de câteva zile, în Sala Studio a Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. Stau de vorbă despre roluri și spectacole celebre, despre minunați actori care le-au însuflețit existența, despre reputați regizori care le-au conturat destinul, despre iscusite și creative mâini de scenografi care le-au dat formă… O lume de poveste, cu decoruri și recuzită pe măsură, în care sunteți așteptați să poposiți și dvs., pentru a vă așeza la sfatul păpușilor și a vă bucura sufletul cu isprăvile lor, unele petrecute chiar cu 40 de ani în urmă…

Cadrul întâlnirii personajelor de poveste este creat de expoziția de scenografie „Cartea, păpușa, povestea”, ce reface drumul poveștii de la carte la spectacol, aducând în fața vizitatorilor Teatrului „Colibri” elemente de recuzită, decor și păpuși din spectacolele ce i-au îmbogățit repertoriul mai bine de 60 de ani. Cenușăreasa, Albă ca Zăpada, Scufița Roșie, Rățușca cea urâtă, Harap-Alb, Mica Vrăjitoare, Cheliuță cel isteț, Capra cu trei iezi, prinți, cocorici și câte și mai câte personaje se regăsesc aici.

Toate amintesc de spectacole celebre, care au încântat, de-a lungul anilor, generații de copii. „Scufița Roșie” (1974), „S.O.S.” (1983), „Cenușăreasa” (1987), „Lecție de zbor și cor pentru puiul de cocor” (1989), „Amnarul” (1994), „Mica Vrăjitoare” (1996), „Harap-Alb” (1999), „Găinușa cu puii de aur” (2000), „Făt-Frumos cel năsos” (2001), „O poveste japoneză” (2003), Cheliuță cel isteț (2003), „Cavalerii Mesei Rotunde” (2003), Rățușca cea urâtă (2006), „Motanul încălțat” (2009) sunt doar câteva dintre ele. Amintesc, totodată, de reputați regizori, precum Horia Davidescu, Cristian Pepino, Liviu Steciuc, Todor Valov și alții. Scenograful multora dintre ele a fost nimeni altul decât maestrul Eustațiu Gregorian, artist de al cărui nume se leagă însăși fondarea Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”.

Expoziția de scenografie „Cartea, păpușa, povestea” a fost prezentată anul trecut la Festivalul EuroMarionete de la Arad, la Galeria „Artis” a Muzeului Județean Olt din Slatina și la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” de la Târgu Jiu. În Sala Studio a teatrului craiovean din Calea București nr. 56 – unde a fost vernisată cu prilejul Săptămânii Teatrului (20-27 martie a.c.) – poate fi vizitată până pe data de 26 aprilie. De evenimentele organizate în amintita perioadă – spectacole, ateliere de creație cu marionete și despre arta animației, expoziții, călătorii cu „Autobuzul cu păpuși”, proba de teatru a Competiției Tinereții – s-au bucurat 2.200 de spectatori de toate vârstele.