Participanții la atelierele „Bibliotecii din vacanță”, răsplătiți cu diplome și cadouri

0
327

Deschise la 1 iulie și adresate copiilor și tinerilor craioveni care au dorit să își petreacă timpul liber într-un mod creativ-educativ, atelierele din cadrul proiectului „Biblioteca din vacanță”, derulat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, au ajuns la final. Aproximativ 300 de participanți au ales să învețe despre teatru, origami, lucru manual, desen și jurnalism, atelierele fiind susținute de voluntari. Și pentru a demonstra că n-a fost doar o joacă de vacanță, copiii au arătat, ieri, rezultatele muncii, concretizate într-o expoziție, foaia de atelier „Micul jurnalist” și câteva scenete de teatru. La festivitatea de închidere, cu toții au fost răsplătiți cu diplome și cadouri constând în rechizite, dar și cu aplauze. «Ne spunem la revedere doar pentru scurt timp, pentru că la 1 octombrie va debuta proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”. Așadar, vă așteptăm să reveniți la bibliotecă!», a anunțat Rodica Păvălan, șef Serviciu Relații cu Publicul în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Aproximativ 300 de copii și tineri au ales biblioteca în perioada estivală

Aflat la cea de-a VI-a ediție, proiectul „Biblioteca din vacanță” a oferit elevilor din clasele primare și gimnaziale posibilitatea de a-și petrece timpul liber la ateliere de desen, lucru manual, origami, teatru și jurnalism. Și în acest an, programul s-a bucurat de mare succes, aproximativ 300 de copii și tineri alegând biblioteca în perioada estivală.

«Colectivul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” vă mulțumește pentru faptul că în vara aceasta ați fost alături de noi. Ați încercat să vă petreceți o vacanță frumoasă, participând la cel puțin unul dintre cele șase ateliere. Ca în fiecare an, ele s-au desfășurat cu ajutorul voluntarilor, cărora le mulțumim în mod special. Mulțumim și părinților și bunicilor, pentru că au avut încredere să lase copiii în grija noastră», a menționat la festivitatea de ieri Rodica Păvălan, șef Serviciu Relații cu Publicul. Toți participanții la ateliere, ca și coordonatorii au fost răsplătiți cu diplome. La rându-le, aceștia s-au străduit să demonstreze ce lucruri frumoase au învățat în cele două luni petrecute la bibliotecă.

Micii jurnaliști: o echipă curioasă și responsabilă!

„Micul jurnalist” a fost unul dintre cele mai incitante ateliere, o mulțime de copii făcând roată, săptămânal, în jurul Laurei Pumnea pentru a învăța să răspundă la cele șase întrebări-cheie ale jurnalismului: „Cine?”, „Ce?”, „Când?”, „Unde?”, „Cum?” și „De ce?”. Mai mult decât a realiza știri ori interviuri, ei au vizitat în această perioadă câteva instituții de cultură, au aflat informații despre proiectul „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021” și chiar s-au oferit voluntari pentru Festivalul „Puppets occupy street” organizat zilele acestea de Teatrul „Colibri”. Rezultatul muncii lor: foaia de atelier „Micul jurnalist”, realizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

„Nu e ușor să lucrezi cu copiii. Te pun la grele încercări! Copiii îți cer să înveți în fiecare zi, să fii bine pregătit. Deși poate părea facil să te întâlnești cu ei și să le furnizezi câteva informații pe care le stăpânești, nu e deloc așa”, a subliniat Laura Pumnea, ani buni jurnalist în presa craioveană. „Cei mici au aflat că este o profesie pe care o faci cu responsabilitate și în care trebuie să fii bine pregătit. Că e o profesie ce merită făcută cu bun simț. Au aflat că e de bonton să citești, că trebuie să știi măcar câte puțin din fiecare domeniu al vieții sociale. Și au mai aflat că ei pot foarte mult. Nici nu vă puteți imagina cât de bine știu să se exprime, cât de frumos știu să pună întrebări, cât de atent aleg răspunsurile, cum știu să își argumenteze ideile, planurile, proiectele. Au evoluat, au crescut foarte mult. Dacă mai târziu vor dori să facă parte din această lume a jurnalismului cred că au foarte multe șanse să facă acest lucru bine”, a mai spus Laura Pumnea.

Lecția de creativitate de la atelierele de origami, lucru manual și desen

Pentru al patrulea an consecutiv, voluntarii Clubului Interact Craiova s-au alăturat Bibliotecii Județene în proiectul „Biblioteca din vacanță”. Peste 15 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, au coordonat atelierele de origami și lucru manual, destinate copiilor de vârstă mică. „În aceste opt săptămâni de lucru am ales cele mai bune teme pentru origami și lucru manual. Sper să ne întâlnim și anul viitor, iar cei mici să fie la fel de entuziasmați, să aibă aceeași energie și creativitate”, a declarat Maria Stroe, vicepreședinte al clubului. Rezultatele muncii de-o vară și-au găsit loc pe două panouri cu creații, expuse în curtea bibliotecii. Alte două ateliere, de desen pentru elevii din școala primară și gimnazială, au fost coordonate de Sofia Cercel, din cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Mai mult decât cursuri de teatru, cu actrița Oana Stancu

Nu încape îndoială că teatrul este unul dintre atelierele preferate din cadrul „Bibliotecii din vacanță”, iar Oana Stancu – una dintre cele mai iubite actrițe de către copii! Au demonstrat-o și în acest an – al șaselea în care s-a desfășurat cursul – numărul mare de participanți, cu vârste de la 7 la 14 ani, și entuziasmul (re)întâlnirii lor cu inimoasa actriță a Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. „Au fost două luni de bucurii, împreună cu copii inteligenți, care au citit, care au venit cu idei. Cu grupa mare am făcut improvizație, iar pe cei de la grupa mică am încercat să îi învăț să interpreteze o poezie, nu să recite”, a menționat Oana Stancu.

Ieri, micii artiști au urcat pe scenă și au arătat ce au învățat în acest timp, cea mai bună răsplată fiind aplauzele publicului. Subiectele micilor scenete prezentate nu au fost însă alese întâmplător. „Ei au venit cu niște propuneri – la unele am renunțat, pe altele le-am îmbrățișat și le-am mai colorat și eu un pic din umbră, ca și coordonator. Au fost teme legate de școală, de bibliotecă… Au imaginație foarte bogată, au sugerat ca personaje chiar și vrăjitoarele”, a adăugat actrița, pentru care atelierele au însemnat mult mai mult decât niște cursuri de teatru predate copiilor. „De fiecare dată când mă întâlnesc cu ei încerc să le insuflu adevăr, valoare, iubire. Sunt un om care îmi asum ceea ce fac și am încercat să le dau exemple din viața mea. Să mă dau exemplu pe mine, așa cum sunt eu, cu defecte și cu calități. Sunt lucruri frumoase pe care le-am făcut în viață și le-am povestit despre ele. E greu să lucrezi cu copiii, dar e și frumos. La fel ca meseria noastră de actori păpușari!”, a mai spus Oana Stancu.