Primăria Călăraşi, primită cu braţele deschise de prietenii francezi

1
402

Timp de două săptămâni, o delegaţie de 49 de persoane, condusă de primarul Vergică Şovăilă şi din care au făcut parte consilieri locali şi reprezentanţi ai primăriei, a participat la sărbătoarea înfrăţirii, organizată în Chartres de Bretagne, Franţa, localitate cu care comuna Călăraşi este legată de 14 ani. A fost un prilej potrivit şi pentru un schimb de experienţă, cele două localităţi fiind asemănătoare în câteva privinţe, cea mai importantă fiind cea a numărului de locuitori. În plus, primarul Vergică Şovăilă s-a întors şi cu câteva idei de investiţii pentru localitate.

Prietenia dintre localitatea Călăraşi şi Chartres de Bretagne, din nord-estul Franţei, este una îndelungată. Cele două comunităţi s-au înfrăţit în urmă cu 14 ani, când a fost semnat şi jurământul de prietenie, cel care stă la loc de cinste în biroul primarului Vergică Şovăilă. Cu şi mai mult timp în urmă, s-a înfiinţat Asociaţia Chartres de Bretagne-Sărata, care coordonează proiecte în ambele comunităţi. Povestea acestei prietenii este una interesantă. Imediat după revoluţie, francezii au trimis o scrisoare autorităţilor române în care militau ca satul Sărata să fie scos din planul de demolare a caselor. Un profesor de limba franceză a intermediat această legătură, care a continuat în ani, ajungând în cele din urmă să se semneze şi o înfrăţire a celor două localităţi, lucru care s-a întâmplat în anul 2000. ”Este o colaborare foarte frumoasă ce a început cu mulţi ani în urmă şi care, spre bucuria noastră, continuă. Şi astăzi putem spune că suntem din ce în ce mai apropiaţi. Au fost vizite şi din partea lor, şi din partea noastră. Acum i-am vizitat noi, iar anul viitor, în luna mai, de ziua comunei, îi aşteptăm să vină aici”, a declarat Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.

O festivitate a prieteniei

Delegaţia localităţii Călăraşi a fost primită cu braţele deschise de prietenii francezi care au organizat o festivitate în cinstea lor. În cadrul acesteia, Primăria Călăraşi a oferit o plachetă aniversară, realizată în lemn şi metal, inscripţionată în limbile franceză şi română şi marcând astfel perioada îndelungată a prieteniei. „A avut loc şi o şedinţă comună în cadrul căreia s-au discutat problemele asociaţiei, dar şi ale fiecărei comune în parte”, a precizat Vergică Şovăilă. Localitatea Călăraşi le-a oferit prietenilor francezi şi un spectacol folcloric, susţinut de doi membri ai Ansamblului „Bordeiaşul” din localitate. Comunitatea franceză şi-a antrenat şi ea artiştii autohtoni, iar într-una din zile, pe străduţele din Chartres de Bretagne , a avut loc un cros la care au participat în jur de 500 de persoane. În zilele pe care le-au petrecut în Franţa, oaspeţii români au fost invitaţi să viziteze câteva obiective economice cu care comunitatea bretonă se mândreşte.

Vergică Şovăilă

Un schimb de experienţă reuşit

Călăraşiul şi Chartres de Bretagne au cam acelaşi număr de locuitori, în jur de 6.500, o populaţie cu tendinţă de îmbătrânire. Asemănările se opresc însă aici. Dacă este să privim numai pe buget, diferenţele dintre ele sunt uriaşe. Compania de automobile Citroen, care are o uzină chiar acolo, contribuie cu 2 milioane de euro pe an la bugetul localităţii, sub formă de impozite pe teren şi clădiri. Această sumă reprezintă cam întreg bugetul localităţii Călăraşi pe o durată de doi ani. Şi de aici pornesc toate investiţiile pe care şi le permit autorităţile franceze. „Ei au mai mulţi bani disponibili decât avem noi, dar asta nu înseamnă că nu le-am arătat ce am făcut şi noi. Am început canalizarea şi alimentarea cu apă, am terminat căminul cultural. De pildă, şcolile noastre arată cam la fel ca ale lor. Nu sunt mari diferenţe în ceea ce priveşte dotările. Ba chiar ei spuneau că noi stăm mai bine cu şcolile şi dispensarele, dar eu cred că suntem cam la egalitate. Însă s-au bucurat foarte mult când au auzit că am început reţelele de utilităţi, este un lucru important pentru comunitate pe care ei îl aveau de mult timp”, a mai spus primarul Vergică Şovăilă.

Agricultura franceză, ca după manual

Ce i-a uimit pe ospeţii din Călăraşi a fost modul în care se face agricultură în localitatea bretonă. „Peste 90% din agricultura localităţii se face în asociaţii sau cooperative agricole. Bineînţeles, toată munca se face mecanizat, cu tot felul de utilaje. Ceea ce este important este faptul că au desfacerea asigurată şi nu rămân cu produsele, aşa cum se întâmplă de multe ori la noi. La ei este un întreg circuit, astfel încât toată lumea să câştige şi să ofere un produs finit de bună calitate”. Vergică Şovăilă a dat exemplul unor ferme de vaci şi porci pe care le-au înfiinţat mai toate asociaţiile agricole. Producţia secundară ce rămâne după strângerea recoltelor, cum sunt ştiuleţii de porumb sau alte furaje, este folosită apoi în zootehnie, la crescătoria de vaci de lapte. Mai departe, laptele care nu se cumpără merge la crescătoria de porci. ”Ferma de porci pe care am vizitat-o era una cu adevărat modernă. Totul era calculat în cele mai mici detalii. Până şi hrana pentru fiecare animal era afişată electronic, în funcţie de greutatea pe care acesta o avea. Nu mai vorbim de curăţenia şi de toate condiţiile care erau create astfel încât productivitatea să fie maximă”, a mai spus primarul comunei Călăraşi.

Se doreşte amenajarea unui cămin pentru bătrâni

Vizita din Franţa i-a dat primarului din Călăraşi şi o idee de a-şi ajuta şi mai mult localnicii aflaţi în dificultate. După ce a vizitat o fabrică de măcinat şi ambalat cafeaua naturală, la care lucrau persoane cu dizabilităţi, edilul Vergică Şovăilă şi-a propus să amenajeze un cămin pentru bătrânii care rămân singuri după ce rudele le pleacă în străinătate pentru un câştig mai bun. ”Sunt foarte mulţi bătrâni într-o situaţie delicată sau chiar grea. Copiii le-au plecat în alte ţări şi ei nu prea mai au pe nimeni pe aici. Atunci ne-am gândit să-i ajutăm şi vrem să facem, la şcoala nr. 2, un cămin pentru ei. Acolo avem tot ce ne trebuie, încălzire şi apă potabilă, doar să transformăm sălile de clasă în dormitoare. Este o idee pe care o aveam mai demult, dar acum m-am decis că merită să o punem în practică”, a explicat primarul localităţii Călăraşi, Vergică Şovăilă.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE 

1 COMENTARIU

  1. Halal reportaj… Cate ziare si abonamente va plateste nea Vergica pentru pupaturile astea in dos?
    Ce sa zicem, infratire… Au si pus numele unei ulite Chartres de Bretagne si toti taranii in frunte cu primarul nu stiu cum se numeste si ii spun strada francezilor. Foarte culti taranii…

Comments are closed.