Profesorii români studiază Holocaustul

0
402

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a trimis, către instituţiile de învăţământ aflate în subordine, o circulară prin care cadrele didactice au fost înştiinţate că îşi pot trimite dosarele, astfel încât să poată beneficia, în perioada 16-23 august 2015, de un curs de formare profesională pe problema Holocaustului. 31 martie este data-limită de depunere a cererilor, înscriindu-se, până ieri, două cadre didactice care şi-au manifestat dorinţa de a participa, la Ierusalim, la această acţiune. Este o adevărată istorie, care merită rezumată.

În 2004, Guvernul Adrian Năstase a emis o Hotărâre, care a căpătat putere legislativă, astfel încât data de 9 octombrie a fiecărui an a devenit, în România, Ziua de Comemorare a  Holocaustului. S-a hotărât, atunci, ca România să se înscrie în procesul de evaluare şi asumare a faptelor petrecute în vremea celui de-al doilea război mondial. Tot în acel an, s-a semnat, între Institutul Yad Vashem (Ierusalim) de studiere a Holocaustului şi Ministerului Educaţiei, actualul Minister al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, un Memorandum prin care cadre didactice din România vor participa la simpozioane dedicate Holocaustului. Institutul israelian se obligă să achite cheltuielile de transport intern, cazare şi masă, iar partea română trebuie să plătească tot ceea ce ţine de asigurări medicale, diurnă şi transport internaţional. De atunci, profesorii cu capabilităţi în istorie şi care au atestate de participare la acţiuni dedicate comemorării Holocaustului au participat neîntrerupt la aceste acţiuni, iar judeţul Dolj nu a lipsit din această paletă. La fel se va întâmpla şi în acest an.

Doi profesori doljeni pregătiţi să meargă la specializare

Circulara emisă de către MECŞ a fost făcută cunoscută şi cadrelor didactice din Dolj. Astfel, toţi cei interesaţi au putut să-şi depună cererile şi dosarele aferente pentru a fi acceptaţi în acest program. «Am trimis tuturor instituţiilor de învăţământ comunicarea ministerului. I-am atenţionat că nu pot participa la acest seminar cadrele didactice care au urmat, la propunerea MECŞ, cursuri de formare, în străinătate, pe această problematică. De-a lungul timpului, am avut, an de an, câte două cadre didactice care au fost acceptate în program. România are repartizate 15 locuri. Sigur, dacă sunt mai multe cereri, trebuie urmată o selecţie, dar, cel puţin la Dolj, nu au fost probleme. În acest an, şi-au depus dosarele doi profesori – unul de la Liceul Teologic Adventist Craiova şi celălalt de la Liceul „Traian Vuia”», a precizat prof. Traian Dorobanţu, inspector de istorie la ISJ Dolj.

Elevii, interesaţi de studierea Holocaustului

Comemorarea Holocaustului nu ţine numai de specializarea profesorilor. Astfel, au loc, an de an, manifestări destinate elevilor, prin care aceştia să cunoască istoria. «Au loc diverse concursuri, la care elevii participă cu entuziasm. Chiar vor să cunoască ceea ce s-a întâmplat atunci. Numai în 2014, am avut manifestări la liceele şi şcolile gimnaziale din judeţ, şi amintesc numai câteva: Şcoala Gimnazială „Constantin Gerota” Calafat, Şcoala Gimnazială Fratoştiţa, Şcoala Gimnazială Negoi, Şcoala Gimnazială Terpeziţa, Liceul „Petre Baniţă” Călăraşi, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială „Amza Pellea” Băileşti, Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” Băileşti, Liceul „Charles Laugier” Craiova, Liceul Teoretic „Independenţa” Calafat, Liceul de Artă „Marin Sorescu” Craiova, Colegiul „Ştefan Odobleja” Craiova, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova etc. Consider că aceste manifestări, ca şi cursurile din Israel sunt benefice pentru învăţământ», a mai spus Traian Dorobanţu. Cei care participă la seminariile de la Ierusalim primesc diplome care le pot folosi în carieră, iar dacă au şi cursuri de „formatori” pot iniţia proiecte în acest sens. La momentul actual, în Dolj sunt atestaţi ca formatori trei profesori în domeniul Holocaustului.