Judecat pentru evaziune fiscală

0
300

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au trimis, ieri, în judecată, pe craioveanul de 45 de ani arestat preventiv la sfârşitul lunii trecute pentru evaziune fiscală, după ce se stabilise că prejudiciul cauzat de el depăşea 1,8 milioane lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările desfăşurate împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Dolj şi au întocmit rechizitoriul prin care dispun trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Valentin Sfîrlogea, de 45 de ani, din Craiova.

După cum am relatat deja în paginile cotidianului nostru, bărbatul, în calitate de administrator al SC Valdia Impex SRL Craiova, în perioada ianuarie 2007 – decembrie 2009, a desfăşurat activităţi de intermediere în comerţul cu cereale precum şi prestări servicii în silvicultură (împăduriri, erbicidări, întreţinere), fără a evidenţia în documentele contabile veniturile realizate, însă au fost înregistrate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

Mai exact, Sfîrlogea a achiziţionat cereale de la persoane fizice, pe care ulterior le-a vândut în profit, însă fără să înregistreze veniturile obţinute în contabilitate. În schimb, pentru a deduce TVA-ul, a întocmit facturi fictive, din care reieşea că ar fi cumpărat cerealele de la diverse firme. Consecinţa activităţilor ilicite desfăşurate a fost sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat cu suma totală de 1.830.120 lei.

Ulterior, acesta a cesionat în mod fictiv părţile sociale deţinute în cadrul firmei, în scopul îngreunării urmăririi penale şi verificărilor financiar-fiscale, înfiinţând în schimb o nouă firmă în cadrul căreia a derulat acelaşi tip de activităţi. Tocmai de aceea, craioveanul a fost arestat preventiv pe 26 mai a.c., este în continuare în arest, iar dosarul a fost înaintat, ieri, Tribunalului Dolj pentru soluţionare.