Protest în Bechet împotriva depozitului bulgăresc de deşeuri toxice

1
298

Intenţia construirii sitului nuclear Kozlodui, care va cuprinde centrala nucleară şi depozitul naţional bulgar de deşeuri radioactive, a adunat, ieri, în faţa Căminului Cultural din Bechet 150 de oameni care au protestat în mod paşnic împotriva implementării acestui proiect. Protestul a fost organizat de Fundaţi Eco-Civica, Terra Mileniului III şi alte ONG-uri din Coaliţia pentru Mediu din România. Pe lângă locuitori din Bechet şi Dăbuleni, au fost prezenţi parlamentari PSD şi primari din alte localităţi. Pentru construirea depozitului naţional de deşeuri radioactive de lângă Kozlodui, Bulgaria are nevoie de acordul României, pentru că proiectul poate avea un impact transfrontalier şi se supune Convenţiei Espoo, ratificată de ţara noastră prin Legea nr. 22/2001.

Ministerul Mediului a organizat o dezbatere publică la Bechet, având invitaţi şi din partea bulgară, pe tema depozitului naţional de deşeuri radioactive de lângă Kozlodui, Bulgaria. Fundaţi Eco-Civica, Terra Mileniului III şi alte ONG-uri din Coaliţia pentru Mediu din România a avut ideea ca, în momentul în care în Căminul Cultural Bechet se discuta despre acest proiect, să protesteze în faţa clădirii şi în acelaşi timp să îi informeze pe cei prezenţi cu privire la potenţialul negativ al deşeurilor radioactive. “În caz de incidente sau accidente nucleare, situaţia poate deveni extrem de periculoasă. Depozitul de deşeuri radioactive de la Kozlodui poate fi periculos în cazul apariţiei unor fisuri sau unor scăpări de radiaţii. Periculos este întreg situl Kozlodui. Vă rugăm să fiţi alături de noi pentru a împiedica implementarea acestui proiect”, declarat Dan Trifu, reprezentant al Fundaţiei Eco-Civica.

“Oamenii se opun acestui proiect”

Sudul României este printre cele mai expuse riscului nuclear, conform Centrului Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice „Demokritos” din Atena. Deputatul PSD Valeriu Zgonea, prezent la protest alături de colegul de partid Claudiu Manda, a declarat că a atras atenţia Comisarului european pentru Mediu, Janez Potocnik, printr-o scrisoare deschisă, asupra intenţiei Guvernului bulgar de a construi un depozit de deşeuri radioactive în apropiere de Kozlodui, la doar 4 kilometri de Dunăre şi de graniţa cu România. “Deja că am trimis o scrisoare, pentru că actualii guvernanţi nu par deloc preocupaţi de faptul că bulgarii construiesc o potenţială bombă ecologică foarte aproape de graniţa cu România. Oamenii prezenţi aici se opun acestui proiect şi cer Guvernului să ia atitudine”, a declarat Valeriu Zgonea. Potrivit datelor oficiale transmise de Guvernul Bulgariei către Ministerul Mediului din România, 350 de mii de tone de deşeuri nucleare urmează să fie depozitate la Kozlodui până în anul 2075.

 

1 COMENTARIU

  1. corectie. nu a participat nimeni din localitatile vecine, calarasi dabuleni, ostroveni…probabil din cauza diferendelor politice. de parca moartea ar avea culoare politica.a fost o frectie la piciorul de lemn aceasta manifestatie. abia cand o sa ne mobilizam sa blocam toate tirurile bulgaresti in vama timp de 2 saptamani se va vedea ceva.nu ne condamnati copii la moarte.

Comments are closed.