Recital de chitară clasică şi flamenco, în Piaţa Prefecturii

0
456
Alexandru Munteanu

Deşi a închis aseară stagiunea muzicală 2010-2011, Filarmonica „Oltenia” continuă stagiunea estivală, în cadrul căreia propune publicului craiovean o serie de concerte prezentate în aer liber, în Piaţa „Mihai Viteazul”. Astfel, astă-seară (9 iulie), începând cu ora 20.00, sunteţi aşteptaţi la recitalul de chitară clasică şi flamenco „Flames of spanish Guitar” susţinut de Alexandru Munteanu.

Născut la Craiova, pe 2 septembrie 1990, tânărul muzician a fost elev, până în clasa a VII-a, al Colegiului Naţional „Carol I”, pentru ca din clasa a VIII-a şi până în clasa a X-a, inclusiv, să urmeze cursurile Liceului de Artă „Marin Sorescu”, din oraşul natal, specializarea chitară clasică, instrument principal (profesori George Mitrache şi Maria Şopov), şi pian, instrument secundar. Clasele a XI-a şi a XII-a le-a continuat în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu”, din Bucureşti, avându-l ca profesor de chitară clasică pe Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, de la Universitatea Naţională de Muzică.

În prezent, Alexandru Munteanu este student în anul al III-lea la Conservatorul Superior de Muzică din Málaga (Spania), unde îl are ca profesor de chitară clasică pe Javier Fernández Chamizo, în particular luând lecţii de chitară flamenco de la Jose Juan Pantoja, unul dintre discipolii celebrului chitarist Paco de Lucia. La Malaga l-a cunoscut pe Niño Miguel, un alt mare chitarist de flamenco, cu care a cântat şi de la care a primit lecţii de armonie.

Individual, a susţinut concerte de chitară clasică şi flamenco (în anul 2009, în Spania – la Ateneul din Málaga, Conservatorul din Córdoba, Centrul civic din Nerja, în 2010, în România – la Muzeul de Artă din Craiova), iar cu orchestra a cântat Concertul în Re major de A. Vivaldi şi Concertul de Aranjuez pentru chitară şi orchestră de J. Rodrigo, alături de Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova (dirijori: Alexandru Iosub şi Octav Calleya), Orchestra Filarmonică „Sinfonietta” din Râmnicu Vâlcea (dirijor: Alexandru Iosub), Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi Orchestra Liceului de Muzică „George Enescu” (dirijor: Constantin Grigore), Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” şi Orchestra Naţională de Cameră din Chişinău (Republica Moldova), într-un turneu, în 2008, prin mai multe oraşe din sudul Spaniei (dirijori: Octav Calleya, Maria de Angeles, Maria del Mar Muñoz Varo, Juany Martinez de la Hoz Casas şi Marta Silva Pérez). A obţinut mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale de chitară clasică.

În program:

  • Isaac Albéniz: „Rumores de la Caleta”, „Cadiz”, „Sevilla”, „Granada”, „Asturias” din „Suita spaniolă”
  • Joaquín Malats: „Serenata Española”
  • Joaquín Turína: „Fandanguillo”
  • Francisco Tárrega: „Capricho árabe”, „Adelita”
  • *** „Romanţă anonimă”
  • chitară flamenco: „Soleá”, „Taranta”, „Fandango Libre”, „Alegrías”, „Fandango de Huelva”, „Granaina”, „Tángos”, „Zambra”, „Malagueña”,  „Sevillana”, „Bulerías”