Peste 12.700 de semnături împotriva comasării Centrului de Cardiologie

2
510

Campania de strângere de semnături iniţiată de Asociaţia Euro Agora împotriva proiectului de reorganizare a Centrului de Cardiologie Craiova a încheiat săptămâna aceasta o primă etapă. Deocamdată, paşi importanţi s-au făcut mai ales în ceea ce priveşte vizibilitatea demersului. În mai puţin de două săptămâni, 12.729 de persoane din Dolj, dar şi din alte judeţe ale Olteniei şi-au dat acordul pentru ca unitatea sanitară să-şi păstreze personalitatea juridică.

Miercuri, iniţiatorii campaniei au depus şi înregistrat la sediul Ministerului Sănătăţii Apelul „Salvaţi Centrul de Cardiologie din Craiova”, împreună cu semnăturile a 12.729 de susţinători. Acelaşi document a fost depus pentru informare şi la Guvern, dar şi la Preşedinţia României. Acţiunea nu se opreşte însă aici. Reprezentanţii Euro Agora, ca şi cei ai Centrului de Cardiologie Craiova au anunţat, ieri, că şi în următoarea perioadă vor fi colectate semnături. Acestea vor fi depuse mai departe, săptămânal, la sediile instituţiilor publice centrale. „În urmă cu câteva săptămâni, Asociaţia Euro Agora a demarat o campanie de strângere de semnături împotriva desfiinţării Centrului de Cardiologie Craiova. O primă etapă s-a încheiat şi, ieri (n.r. – miercuri), au fost depuse cele 12.729 de semnături la Ministerul Sănătăţii. Încă de pe-acum vreau să anunţ că acest demers va continua. Campania nu se încheie aici, pentru că este necesar să convingem autorităţile. Ne gândim şi la alte modalităţi de a impune un punct de vedere”, a declarat Mihai Firică, director executiv al Asociaţiei Euro Agora.

Campania de strângere de semnături continuă

Singura soluţie viabilă în opinia celor care susţin păstrarea Centrului de Cardiologie în forma actuală ar fi ca Ministerul Sănătăţii să renunţe la Proiectul de Hotărâre privind comasarea unităţii sanitare. Până atunci, alte câteva mii de persoane sunt aşteptate să semneze la Centrul de Cardiologie, al cărui sediu se găseşte în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. „Reînnoiesc apelul către cetăţenii din toate judeţele Olteniei să susţinem prin semnături această iniţiativă. Observ un dezinteres acut al autorităţilor faţă de această problemă. Decizia afectează însă, pe termen lung şi foarte lung, sistemul sanitar. Se poate spune chiar că atentează la sănătatea oamenilor. Am depus aceste semnături care vin să întregească opinia oamenilor faţă de această măsură. Cert este că vorbim de un demers întemeiat pentru care garanţie stau miile se semnături adunate până în momentul de faţă”, a precizat Horaţiu Buzatu, participant la această campanie în calitate de reprezentant al Asociaţiei Euro Agora.

Cardiologii speră ca unitatea sanitară să-şi păstreze personalitatea juridică

La rândul lor, medicii cardiologi din cadrul Centrului, cei care vor fi direct afectaţi dacă până la urmă Ministerul Sănătăţii nu va renunţa la ideea comasării Cardiologiei, au susţinut în cadrul dezbaterii de ieri că desfiinţarea unităţii sanitare ar fi o eroare cu efecte negative asupra stării de sănătate a bolnavilor cardiaci din întreaga regiune a Oltenia. Aceştia se declară nedumeriţi de propunerea Ministerului Sănătăţii, pe care o consideră în continuare absurdă fie şi numai luând în considerare numărul pacienţilor internaţi aici în ultimii cinci ani: din judeţul Dolj – 17.382 pacienţi, judeţul Gorj – 356 de pacienţi, judeţul Olt – 640 de pacienţi, judeţul Mehedinţi – 153 pacienţi, judeţul Vâlcea – 263 de pacienţi şi 67 de bolnavi din Bucureşti.

„Am fost impresionată de interesul oamenilor şi de felul în care au înţeles să ne ajute. Aceştia au conştientizat că unitatea sanitară este foarte importantă din moment ce deserveşte cinci judeţe. Cred că este o victorie a spiritului civic. Din fericire, deocamdată a mai trecut o şedinţă de Guvern şi proiectul de hotărâre nu a fost adoptat. Sperăm să rămânem o unitate de sine-stătătoare, cu personalitate juridică. În ultimele două zile s-au strâns peste 3.000 de semnături, motiv pentru care sperăm să reuşim”, a spus Mirela Văcaru, manager al Centrului de Cardiologie Craiova.

2 COMENTARII

  1. Nici eu nu sunt de acord cu comasarea! Daca altii au facut un lucru bun se gasesc altii din pacate fara minte sa strice!.

Comments are closed.