27 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie

0
316

Nu mai puţin de 27 de persoane şi-au pierdut viaţa în primele şase luni din acest an, în urma accidentelor de circulaţie petrecute la nivelul judeţului, conform datelor centralizate de nivelul Serviciului Rutier Dolj. Numărul acestora a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda acţiunilor de prevenire organizate aproape zilnic de poliţiştii de la Rutieră, iar principala cauză este viteza excesivă.

Drumurile din judeţ continuă să fie teatrul unor adevărate tragedii, zeci de destine fiind frânte în urma unor accidente de circulaţie care ar fi putut fi evitate dacă se respectau prevederile legale. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat 115 accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 27 de persoane, 102 au fost rănite grav şi alte 41 au scăpat cu leziuni uşoare. Cifrele sunt mai mari faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, între 1 ianuarie şi 1 iulie 2010, în judeţul Dolj au fost înregistrate 103 accidente rutiere grave, soldate cu 22 de morţi, 93 de răniţi grav şi 42 răniţi uşor.

Din analiza efectuată la nivelul Serviciului Rutier Dolj s-a stabilit că principalele cauze care au stat la baza producerii acestor accidente sunt viteza excesivă şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteo-rutiere, neacordarea de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii, traversarea neregulamentară, imprudenţa în conducere şi neasigurare la schimbarea direcţiei de mers.

Oamenii legii au efectuat, în primele şase luni ale anului în curs, 722 de acţiuni, din care 608 cu efective proprii, 79 cu alte formaţiuni de poliţie şi 35 în colaborare cu partenerii din Programul de reducere a numărului şi consecinţelor accidentelor (A.R.R., R.A.R., S.D.N.), în încercarea de a preveni producerea altor accidente grave. Pe parcursul acestor activităţi s-au constatat 675 de infracţiuni, din care 392 la regimul circulaţiei şi 39.525 contravenţii, fiind ridicate 2.678 permise de conducere şi retrase 1.065 certificate de înmatriculare.

Reprezentanţii IPJ Dolj spun că acţiunile de prevenire desfăşurate de poliţişti de la Rutieră vor continua şi în perioada următoare, pe toate drumurile din judeţ, dar şi în Craiova.

Unul dintre cele mai grave accidente petrecute pe fondul vitezei în primele şase luni din acest an a fost pe 4 martie a.c. Potrivit poliţiştilor de la Rutieră, Bogdan Jianu, de 21 de ani, din comuna Coşoveni, care conducea un autoturism Chevrolet către Craiova, la intrarea în municipiu, în zona Fabricii Ford, a acroşat un Ford Focus, după care a pierdut controlul direcţiei şi s-a izbit violent de un stâlp de susţinere a reţelei de alimentare cu energie electrică a tramvaielor. Autoturismul a lovit stâlpul cu partea stângă şi a rămas pe linia de tramvai, conducătorul auto decedând în urma rănilor suferite.

Pe 10 mai a.c. Ştefan Buzatu, de 62 de ani, din municipiul Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, în timp ce conducea un autoturism Volkswagen Passat dinspre Filiaşi către Craiova, pe DE 70, în afara localităţii Işalniţa, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în parapetul metalic ce desparte cele două sensuri de mers. Autoturismul a fost secţionat de parapet, iar conducătorului auto a decedat, fiind nevoie de intervenţia unui echipaj de la Descarcerare pentru scoaterea trupului neînsufleţit dintre fiarele contorsionate ale maşinii.