Traficanţi de persoane, după gratii

0
304

Trei persoane au fost reţinute, în timp ce a patra are interdicţia de părăsire a ţării, după o acţiune vizând destructurarea unei reţele de traficanţi de persoane desfăşurată joi de poliţiştii BCCO Craiova, sub coordonarea unui procuror al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Cei patru, doi bărbaţi şi două femei, toţi de etnie romă, sunt acuzaţi că ar fi exploatat sexual, în Italia, mai multe tinere, obţinând venituri ilicite de peste 20.000 de euro. Ieri după-amiază, cei trei reţinuţi au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, sprijiniţi de cadre ale IPJ Dolj şi Mehedinţi, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat, joi, o acţiune care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în de trafic de persoane.

În baza autorizaţiilor emise de instanţă, oamenii legii au descins la mai multe locuinţe din judeţele Dolj şi Mehedinţi aparţinând unor persoane suspectate de comiterea infracţiunii de trafic de persoane. Este vorba despre Nicolae Zăbitu, din comuna Gruia, judeţul Mehedinţi, soţia sa, Cristina Zăbitu, care avea o locuinţă şi comuna Vatra, judeţul Mehedinţi, Rinu Răducan, din comuna Gruia, judeţul Mehedinţi şi soţia sa, Steluţa Răducan, din comuna doljeană Poiana Mare. În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat în vederea cercetărilor mai multe înscrisuri ce atestă transferuri monetare efectuate, precum şi fotocopii ale unor documente de identitate ale altor persoane despre care există indicii că au participaţie la comiterea infracţiunilor. Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, în cursul anului 2009, membrii grupării au racolat mai multe tinere din judeţele Dolj şi Mehedinţi, pe care le-au transportat în Italia, la Roma, unde le-au exploatat sexual, victimele fiind obligate, în plus, şi la practicarea cerşetoriei. Toate sumele de bani intrau în buzunarele membrilor reţelei, care au obţinut, în acest fel, peste 20.000 de euro.

După efectuarea percheziţiilor, cei patru au fost aduşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde au fost audiaţi, procurorul de caz dispunând reţinerea pentru 24 de ore a lui Nicolae Zăbitu, Cristinei Zăbitu şi a lui Rinu Răducan, în timp ce faţă de Steluţa Răducan a fost luată măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Cei trei au petrecut noaptea în arestul IPJ Dolj, iar ieri după-amiază au fost prezentaţi magistraţilor Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. În sarcina lor au fost reţinute infracţiunile de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi trafic de persoane.

În acelaşi timp, oamenii legii continuă cercetările, în vederea identificării şi tragerii la răspunderea penală a tuturor membrilor reţelei.