“Let’s Do It Romania” – 24 august, zi maraton pentru cartare

0
411

Cu doar o lună înainte de ziua de 24 septembrie, când se va desfăşura “Marea curăţenie naţională”, echipa de coordonare locală a proiectului “Let’s Do It Romania” îi invită pe toţi doljenii să se acţiunii, participând la o zi de plimbare şi de cartare, în zonele limitrofe oraşului Craiova “Vino să te plimbi cu noi în zonele limitrofe oraşului Craiova şi să contribui la procesul de ecologizare a arealelor naturale, identificând mormanele de gunoaie ce nu ne lasă să respiram un aer curat! Daca nu eşti din Craiova, dar vrei să participi la ziua de cartare, poţi lua cu tine un prieten şi puteţi explora zonele din apropiere, unde ştiţi că există gunoaie!”, sună îndemnul coordonatorilor locali ai proiectului Let’s Do It Romania. Voluntarii pot veni cu maşina, dar şi cu bicicleta, pentru a putea explora mai uşor zonele unde accesul pe patru roţi nu este posibil, cum ar fi cărările din păduri sau malurile lacurilor şi râurilor. În ziua curăţeniei naţionale, pe 24 septembrie, gunoaiele identificate de cartatori vor fi curăţate de mii de voluntari, ţinta din acest an a organizatorilor fiind să mobilizeze peste 50.000 de voluntari. Procesul de cartarea se va desfăşura în mai multe etape, iar cei care doresc să se implice în acest proiect de interes naţional se pot înscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro, unde îşi vor crea un cont, şi vor avea acces la harta României, împărţită în zone de cartare, de unde îşi pot alege zone de cartare din judeţele preferate şi le pot aloca prin aplicaţia web specifică. După înscriere, voluntarii vor primi hărţi ale zonei alese, detalii despre localizare, puncte de reper, elemente naturale şi de infrastructură care străbat zona, precum şi un manual de cartare în care sunt menţionate instrucţiuni legate de desfăşurarea şi abordarea cartării. O altă etapă constă în identificarea mormanelor de gunoi din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. Pentru a putea face acest lucru, voluntarii vor completa o fişă de morman, cu detalii relevante pentru ziua de curăţenie: ce tipuri de deşeuri se află în compoziţia mormanului, în ce volum, dacă există elemente de dificultate în acces sau transportul deşeurilor, precum şi descrierea cât mai completă a punctelor de reper şi a modului în care se face accesul. În afară de modalitatea clasică de cartare, voluntarii vor putea utiliza şi aplicaţiile pe telefonul mobil pentru a carta în timp real. Aplicaţiile vor fi disponibile pentru sistemele Android, pentru iPhone, aplicaţia fiind deja disponibilă. Informaţiile complete despre cartare se găsesc pe site-ul www.letsdoitromania.ro, la secţiunea Vreau să particip.

***

Cei care doresc să se implice în proiectul „Let’s do it, Romania!” şi să facă parte din echipa naţională care va organiza acţiunea de curăţenie generală în ţara noastră o pot face în cel puţin trei moduri:

  • Prin participarea la identificarea mormanelor de deşeuri din arealele naturale din judeţ, cu ajutorul ghidului de cartare disponibil pe www.letsdoitromania.ro;
  • Printr-o donaţie de saci menajeri, mănuşi de protecţie sau alte resurse materiale sau financiare;