Patru porturi din Dolj – puncte critice din cauza nivelului scăzut al Dunării

0
402

Lipsa precipitaţiilor, dar şi temperaturile ridicate au condus la scăderea apelor Dunării, debitul la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, situându-se, ieri, sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv 3.800 mc/s. Conform datelor furnizate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos R.A. Galaţi, în zona porturilor de referinţă Cetate (Salcia), Calafat (Bogdanu), Rast (Linovo) şi Bechet (Păpădia) adâncimile minime efective s-au situat sub cota normală a fluviului – 400 m –, fiind considerate puncte critice. Nu se vorbeşte însă despre desfăşurarea cu dificultate a circulaţiei pe Dunăre, nici despre o scădere a producţiei de energie electrică la Porţile de Fier. Cel puţin, nu oficial.

Potrivit unei informări a Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Jiu”, pentru intervalul 9-13 septembrie a.c., debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 2.400 mc/s, la sfârşitul perioadei de prognoză situându-se sub media multianuală a lunii septembrie – 3.800 mc/s (conform INHGA).

De altfel, acumularea Işalnita, aflată în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, funcţionează conform Regulamentului de exploatare  al acumulării. Totodată, priza de apă funcţionează normal.