Au început înscrierile la Palatul Copiilor. Cursurile sunt gratuite!

0
3038

De când cu criza economică, mulţi părinţi aleg să-şi îndrume copiii către activităţi extraşcolare gratuite, cum ar fi cele de la Palatul Copiilor. Instituţia de învăţământ este o alternativă extraordinară de petrecere a timpului liber pentru copiii şi tinerii cu vârste între 4 şi 19 ani, care vor să-şi dezvolte diverse abilităţi cultural-artistice, tehnico-aplicative, ştiinţifice sau sportiv-turistice. Numai anul trecut cursurile Palatului Copiilor din Craiova au fost frecventate de aproximativ 4.700 de şcolari şi preşcolari.

Pentru noul an de învăţământ, înscrierile au început de la 1 septembrie şi vor avea loc pe tot parcursul lunii, în oferta educaţională a instituţiei regăsindu-se 34 de activităţi de cercuri. În funcţie de aspiraţii şi aptitudini, copiii şi tinerii pot opta pentru cursuri de cultură şi civilizaţie engleză, informatică, teatru, jurnalism, muzică, pictură, dansuri moderne ori populare, protecţia mediului, gimnastică, şah, carting ş.a.

Festivitatea de deschidere a anului de învăţământ la Palatul Copiilor din Craiova va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, ora 10.00. Cursurile vor începe luni, 3 octombrie, şi se vor desfăşura zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica.

Palatul Copiilor este o instituţie de învăţământ în care se desfăşoară activităţi instructive-educative, specifice, în afara cursurilor şcolare, prin care se aprofundează şi se completează cunoştinţe, se dezvoltă aptitudini potrivit vocaţiei şi opţiunilor copiilor, se organizează petrecerea timpului liber prin programe educative. La activităţi pot participa, în mod gratuit şi la liberă alegere, preşcolari şi elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal, fără deosebire de naţionalitate, sex şi religie, corespunzător intereselor, aptitudinilor şi preferinţelor lor, după cum se menţionează în Regulamentul de organizare şi funcţionare a cluburilor şi palatelor copiilor.

Paletă bogată de activităţi educative

Şi la Palatul Copiilor din Craiova copiii îşi pot dezvolta  îndemânarea, creativitatea, pot dobândi  noi cunoştinţe în domenii pe care şcoala nu le oferă la vârsta respectivă, îşi pot cultiva talentul petrecând timpul liber în mod plăcut şi util, sub îndrumarea unor dascăli calificaţi, corpul profesoral fiind format din 34 de cadre didactice titulare. La acest început de an şcolar, instituţia este pregătită să-şi primească elevii în cadrul a 34 de activităţi de cercuri, grupate, ca şi în anii anteriori, în patru comisii metodice: cultural-artistică, tehnico-aplicativă, ştiinţifică, sportiv-turistică. „Acestea oferă o paletă bogată de activităţi educative, care credem că acoperă cu succes cerinţele modelării unei personalităţi demne de secolul în care trăim”, este de părere Liana Crăciunoiu, director al instituţiei.

În funcţie de opţiunile proprii sau ale părinţilor şi de înclinaţii, copiii şi tinerii pot frecventa următoarele cercuri: Cenaclu literar – Jurnalism, Redacţie de presă, Cultură şi civilizaţie românească/ engleză/ franceză/ germană/ spaniolă, Teatru, Informatică, Matematică aplicată în tehnică de calcul, Jocuri logice – Şah, Protecţia mediului, Muzică uşoară – vocală şi instrumentală, Modelaj – sculptură, Grafică-Pictură, Sculptură, Dansuri populare, Carting, Dans modern, Dans sportiv, Gimnastică aerobică, Karate, Tenis de masă, Machete – construcţii de maşini, Instrumente muzicale – taraf, Fizică aplicată.

„În comparaţie cu anii anteriori, am reuşit să înfiinţăm două activităţi de cerc – Dans sportiv, care nu se regăsea în  oferta educaţională a unităţii noastre, şi încă un cerc de Cultură şi civilizaţie engleză, urmare a numeroaselor solicitări pentru frecventarea acestei activităţi”, a menţionat prof. Liana Crăciunoiu.

Liana Crăciunoiu

Vor fi înscrişi toţi solicitanţii cu vârste între 4 şi 19 ani

La activităţi pot participa copii şi tineri cu vârste între 4 şi 19 ani, cuprinşi în sistemul de învăţământ – la nivelurile preprimar, primar, gimnazial şi liceal. «În perioada 1-15 septembrie se efectuează înscrieri la activităţile noastre la sediul instituţiei, din strada „Simion Bărnuţiu” nr. 20, iar după deschiderea anului şcolar cadre didactice de la Palatul Copiilor vor prezenta oferta educaţională la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ din municipiul Craiova», a mai precizat prof. Liana Crăciunoiu.

Directorul Palatului Copiilor a adăugat că un (pre)şcolar poate să se înscrie la mai multe activităţi de cerc şi că „nu este un număr limitat de locuri, vor fi înscrişi absolut toţi cei care solicită să se instruiască la noi”. Înscrierile se fac pe baza unei cereri-tip de la secretariatul instituţiei şi a unei copii xerox după certificatul de naştere al solicitantului.

***

Activităţile se vor desfăşura pe niveluri de vârstă şi de pregătire, urmând a fi formate grupe de începători, avansaţi şi de performanţă. Cursurile vor avea loc pe toată perioada săptămânii, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 8.00 şi 20.00, în funcţie de timpul liber al elevilor, programul urmând a fi stabilit de comun acord între profesori şi elevi. Cei interesaţi pot solicita informaţii suplimentare la tel. 0351.413.110, tel./fax 0251.534.511.

 

Palatul Copiilor din Craiova este o instituţie de învăţământ cu activitate extracurriculară, subordonată Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, unitate pentru instruire şi educaţie non-formală a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În cadrul instituţiei sunt organizate activităţi sub formă de cerc în domeniile cultural-artistic, tehnico-aplicativ, ştiinţific, sportiv-turistic.

 

Situat pe strada „Simion Bărnuţiu” nr. 20, Palatul Copiilor din Craiova poartă această titulatură oficială de la 1 septembrie 1990.  A fost înfiinţat în urmă cu peste 50 de ani, sub denumirea de Casa Pionierilor, din anul 1975 până în 1990 numindu-se Casa Pionierilor şi Şoimilor Patriei, apoi schimbându-şi denumirea în Palatul Copiilor.