Peste 600 de joburi pentru absolvenţii fără Bac

0
330

Absolvenţii de liceu, chiar şi fără examenul de Bacalaureat, sunt aşteptaţi, astăzi, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, care e găzduită, ca în fiecare an, la Casa  Studenţilor din Craiova. Organizatorii promit că vor fi joburi pentru toţi, dar mai ales pentru tinerii cu studii medii: din cele peste 700 de locuri de muncă, mai mult de 600 vor fi numai pentru aceştia.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi se desfăşoară, astăzi, între orele 9.00 şi 13.00, în incinta Casei Studenţilor din Craiova. La acest târg de joburi sunt aşteptaţi, în primul rând, absolvenţii de toate categoriile – care au absolvit şcoli profesionale, licee sau facultăţi –, cu sau fără diplome de Bacalaureat sau de licenţă, precum şi ceilalţi şomeri. «Această bursă a locurilor de muncă pentru absolvenţi se face, în primul rând, pentru a pune faţă în faţă absolvenţii – şi nu numai pe aceştia, ci şi celelalte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă – în faţa angajatorilor. Vor discuta direct cu aceştia despre condiţiile pe care le oferă oamenilor care urmează să fie angajaţi, iar angajatorii văd care sunt cerinţele celor care vor să se angajeze», a declarat, ieri, Aurora Tiribeja, directorul AJOFM Dolj, organizatorul acestei burse.

Angajatorii s-au pliat pe absolvenţii fără examenele finale

La bursă se vor afla 46 de agenţi economici, care vor oferi 732 de locuri de muncă. Grosul joburilor – adică 656 de locuri de muncă – este destinat persoanelor cu studii medii, indiferent dacă au reuşit sau nu să treacă examenul de Bacalaureat din sesiunile din acest an sau din anii precedenţi. «Toate aceste locuri de muncă reprezintă o varietate de calificări, din toate domeniile – construcţii, economic, servicii –, astfel încât nu se poate ca oricine caută să nu poată să găsească ceva care să-i fie pe plac», este de părere Tiribeja. De altfel, organizatorii îi îndeamnă pe tineri să facă un drum până la Casa Studenţilor în prima parte a zilei, cu promisiunea că au şanse mari să-şi găsească o posibilitate de angajare. La târgul de joburi, angajatorii vor colecta foarte multe CV-uri, iar unii dintre aceştia sunt pregătiţi chiar să facă angajări în ziua bursei.

Joburi la Ford şi la Electro MALL

Printre angajatori, puteţi găsi Fordul sau dezvoltatorii de la Electro MALL. Cu toate că au refuzat să detalieze oferta de joburi cu care aceştia vor veni, organizatorii târgului spun că tinerii interesaţi vor avea de unde să-şi aleagă un loc de muncă. «Şi Fordul şi cei de la Electro MALL vor fi prezenţi la bursă cu oferte de muncă pentru absolvenţi. De altfel, cei de la Ford au mai angajat în jur de 100 de persoane, la începutul anului, prin intermediul a două firme de recrutare, iar acum vor veni şi furnizorii acestei companii», a mai spus directorul Aurora Tiribeja. În ceea ce priveşte dezvoltatorii de la Electro MALL, reprezentanţii AJOFM Dolj susţin că aceştia nu au mai depus nici o ofertă pentru angajări până în acest moment. Reamintim că, în urma ultimelor declaraţii, dezvoltatorii au anunţat peste 1.000 de locuri de muncă numai în cadrul hipermarketului Auchan.

Au ratat şomajul, nu şi facilităţile la angajare

Potrivit reprezentantului AJOFM Dolj, la sfârşitul lunii august erau înregistraţi nu mai puţin de 1.200 de absolvenţi, care, teoretic, se află în căutarea unui loc de muncă. În conformitate cu legea însă, toţi absolvenţii trebuie să fie luaţi în evidenţă în termen de 60 de zile de la absolvire, şi nu de la susţinerea examenelor de Bacalaureat şi licenţă. Directorul Tiribeja spune că toţi cei care s-au înregistrat şi pe perioada celor 60 de zile nu şi-au găsit un loc de muncă trebuie să-şi depună dosarul pentru a primi acea indemnizaţie de 250 de lei, care se acordă pentru o perioadă de şase luni. Cei care şi-au luat între timp Bacalaureatul, dacă îşi vor continua studiile, atunci sunt scoşi din baza de date şi nu mai primesc indemnizaţie. Cea de-a doua categorie este a celor care nu s-au înregistrat în timp util şi au pierdut indemnizaţia de şomaj, dar care vor beneficia de alte facilităţi la angajare, cu condiţia să se înregistrează chiar şi acum în baza de date a AJOFM Dolj.