Şoferii greci care transportau migranţi, daţi de gol de şpaga oferită

0
355

Cei doi şoferi greci care au fost prinşi introducând în România, în mod ilegal, 9 migranţi din Irak şi Iran, pe 15 septembrie a.c., au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute. Cei doi, de 42, respectiv 54 de ani, arestaţi preventiv, sunt acuzaţi de asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi trafic de migranţi.

Reamintim că pe 15 septembrie a.c., în jurul orei 10.30, la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, s-au prezentat pentru a intra în ţară cetăţenii greci cetăţenii greci Vasileios Tsivitzidis, de 54 ani, şi Stavros Chatzikyriakou, în vârstă de 42 ani, conducând două camioane înmatriculate în Bulgaria. Aceştia transportau, conform documentelor de însoţire a mărfii, pietriş de la o firmă din Grecia pentru două firme italiene, însă în urma unor verificări amănunţite s-a stabilit că în cele două mijloace de transport erau ascunşi nouă migranţi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii craioveni din cadrul DIICOT, pe 14 septembrie a.c., cetăţenii greci Vasileios Tsivitzidis şi Stavros Chatzikyriakou, angajaţi ca şoferi la două firme, s-au prezentat în localitatea Kavala din Grecia cu intenţia de a transporta pe teritoriul Italiei pietriş, având ca destinaţie localitatea Branzi Bergamo. Cei doi au pornit cu două autocamioane înmatriculate în Bulgaria, urmând să tranziteze Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovenia şi în final să ajungă în Italia. În urma cercetărilor s-a stabilit că pe drum, ambii inculpaţi au oprit într-o parcare situată pe teritoriul Greciei, cel mai probabil între localităţile Kavala şi Eleftheroupoli, ocazie cu care, sub promisiunea încasării la destinaţie a unor sume de bani care variau între 3.500 şi 4.000 de euro, au acceptat să transporte în cabinele autovehiculelor pe care le conduceau, în total, un număr de nouă persoane originare din Iran şi Irak, ce intenţionau să ajungă în aceste condiţii pe teritoriul Italiei.

Depistaţi la PTF Bechet, după ce tranzitaseră Grecia şi Bulgaria

Migranţii au fost împărţiţi patru într-o maşină şi cinci în alta, atât tranzitarea Greciei cât şi a Bulgariei făcându-se fără ca organele de control vamal să fi depistat transportarea clandestină a cetăţenilor arabi. Pe 15 septembrie a.c., în jurul orei 10.30, ambele autovehicule au intrat pe teritoriul României, după trecerea prin punctul vamal Oreahovo, prezentându-se pentru verificarea documentelor în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet. Primul la control a fost Vasileios Tsivitzidis care, atunci când i s-au solicitat documentele, a întins poliţiştilor mai multe bancnote, fapt ce i-a făcut suspicioşi pe oamenii legii, care au luat camionul “la puricat”. Astfel, în cabina mijlocului de transport, sub patul de dormit amplasat în spatele scaunului ocupat de şofer, dar şi în partea superioară a acestuia, au fost depistaţi patru bărbaţi.

Pentru că la scurt timp şi-a făcut apariţia pentru a intra în România un mijloc de transport similar, având aceeaşi marfă, acelaşi expeditor, dar şi aceeaşi ţară de destinaţie, poliţiştii de frontieră au făcut şi în acest caz un control amănunţit, în cabina camionului condus de Stavros Chatzikyriakou fiind găsite alte cinci persoane originare din Irak. Ambii conducători auto au recunoscut atât cu prilejul depistării cât şi ulterior, pe parcursul cercetărilor, că, în deplină cunoştinţă de cauză, au acceptat să acorde învinuiţilor, în schimbul unor sume de bani, sprijinul necesar tranzitării teritoriilor mai multor state şi, implicit, trecerii în mod ilegal a frontierelor dintre acestea.

Cei doi şoferi greci au fost audiaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au fost reţinuţi pe 15 septembrie a.c., ulterior primind mandate de arestare preventivă. De altfel, tot în stare de arest preventiv au şi fost trimişi în judecată de procurori, pentru comiterea infracţiunilor de asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi trafic de migranţi, dosarul fiind înaintat spre soluţionare Judecătoriei Craiova.