Drăgancea despre şpaga cerută: a fost o glumă “la un şpriţ”

0
338

Sergiu Drăgancea, fostul director executiv al APIA – Centrul Judeţean Dolj, aflat în arest preventiv, a povestit ieri, la Tribunalul Dolj, unde este judecat pentru luare de mită, că regretă faptul că a primit banii de la Gagiu, pe care l-a minţit că poate să influenţeze acordarea subvenţiilor. Bărbatul a susţinut că solicitarea sumei de 25.000 de euro a fost doar o glumă “la un şpriţ”. Fraţii Gagiu au lipsit de la primul termen al procesului.

Ieri a fost primul termen al procesului în care Sergiu Răducu Gelu Drăgancea, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Dolj este judecat pentru luare de mită. Bărbatul a fost prins în flagrant, pe 9 septembrie a.c., după ce primise 10.000 de euro reprezentând prima tranşă dintr-un total de 25.000 de euro, bani pe care îi ceruse administratorului firmei “Agroanpocultura” pentru a-i facilita plata subvenţiilor.

Cum a fost prins cu banii în buzunar, lui Drăgancea i-ar fi imposibil să declare că nu a luat şpagă. Aşa că ieri, în faţa judecătorului de la Tribunalul Dolj, bărbatul a susţinut că solicitarea celor 25.000 de euro a fost doar o glumă, spusă la un şpriţ. Drăgancea a povestit la început cum i-a cunoscut pe fraţii Gagiu şi că s-a întâlnit cu unul dintre ei în luna ianuarie, la un târg agricol din SUA, unde au socializat. “La o cârciumă, de faţă cu mai mulţi fermieri, mi-am asumat meritul pentru plata subvenţiilor în Dolj. M-am lăudat în faţa lor. Atunci unul dintre fraţii Gagiu a spus că îmi dă 15.000 de euro dacă va primi mai repede subvenţia. Eu am spus că vreau 25.000 de euro”, a spus Drăgancea, explicând faptul că discuţia cu pricina a fost “lipsită de discreţie şi seriozitate”. După această discuţie, când erau încă în SUA, fraţii Gagiu au aflat că le intrase în conturi şi restul subvenţiei, aşa că l-au anunţat pe Drăgancea că nu îi mai dau nici un ban din cei 25.000 de euro. Acesta susţine că n-a mai vorbit cu cei doi până în septembrie, când s-a întâlnit cu Leonard Gagiu care i-a spus că vrea să se ţină de cuvânt şi să îi dea o parte din cei 25.000 de euro despre care vorbiseră în SUA. Pe 9 septembrie a.c. cei doi s-au întâlnit la restaurantul “Casa cu Tei”, unde a primit cei 10.000 de euro. Bărbatul a susţinut pe tot parcursul audierii sale că nu putea face nimic pentru a înlesni obţinerea subvenţiilor, sumele de bani fiind repartizate de la Bucureşti, unde se stabilea şi suprafeţele de teren care trebuiau verificate. “Regret că am primit banii de la Gagiu, minţindu-l că pot face ceva, că îl pot ajuta cu subvenţia. Asta a început în America, la un şpriţ şi nu îmi stă în caracter să procedez aşa de obicei”, a încheiat Sergiu Drăgancea. La final, cei doi avocaţi ai inculpatului au depus o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a clientului lor, precizând că acesta nu mai prezintă un pericol public, nu poate influenţa buna desfăşurare a procesului penal şi este puţin probabil să comită alte infracţiuni, mai ales că  fost suspendat din funcţia de director.