Şase craioveni arestaţi în vederea extrădării în SUA

0
409

Şase craioveni, daţi în urmărire internaţională, au fost ridicaţi de poliţiştii craioveni, în baza solicitării autorităţilor judiciare din SUA, care au emis pe numele acestora cereri de extrădare. Cei şase tineri, suspectaţi de înşelăciuni şi fraude pe Internet comise în dauna unor cetăţeni americani, au fost prezentaţi deja magistraţilor Curţii de Apel Craiova, care le-au emis mandate de arestare preventivă, urmând să fie perfectate documentele necesare în vederea extrădării lor. Numele a doi dintre cei reţinuţi acum apar şi într-o anchetă a autorităţilor judiciare din SUA derulată în anul 2008.

Reprezentanţii IPJ Dolj au fost anunţaţi, în urmă cu câteva zile, că mai mulţi craioveni au fost daţi în urmărire internaţională, la solicitarea autorităţilor judiciare din SUA, care cer extrădarea lor întrucât sunt suspectaţi de comiterea unor fraude informatice în dauna unor cetăţeni americani, în perioada 2005-2007. Printre infracţiunile reţinute în sarcina craiovenilor, conform legislaţiei SUA, se numără conspiraţie la fraudă bancară, conspiraţie la fraudă prin intermediul unor dispozitive electronice, acces neautorizat într-un computer protejat şi furt de identitate cu circumstanţe agravante. În baza mandatelor de urmărire primite, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale împreună cu lucrători ai Secţiilor 1- 6 Craiova au demarat o amplă acţiune pentru prinderea celor în cauză. În două zile, miercuri şi ieri, oamenii legii au reuşit să pună mâna pe şase dintre cei solicitaţi de americani şi, cu toate că reprezentanţii IPJ Dolj nu au confirmat oficial, este posibil ca numărul craiovenilor pentru care s-au emis cereri de extrădare să fie mai mare. Astfel, până ieri după-amiază, fuseseră reţinuţi Mihai Cristian Dumitru, de 26 de ani, Dragoş Nicolae Drăghici, de 27 de ani, Dumitru Ciprian Tudor, de 30 de ani, Ştefan Sorin Ilinca de 24 de ani, Andrei Bolovan, de 27 de ani şi Bogdan Boceanu, de 28 de ani, toţi din Craiova. Primii patru au fost prezentaţi Curţii de Apel Craiova miercuri după-amiază, iar Andrei Bolovan a ajuns în faţa aceleiaşi instanţe ieri, în jurul prânzului. Toţi cinci au primit mandate de arestare provizorie pe o perioadă de 29 de zile, iar Bogdan Boceanu a fost reţinut pentru 24 de ore ieri după-amiază, şi urmează să fie prezentat tot Curţii de Apel. “Pe numele craiovenilor, autorităţile judiciare americane au emis cereri de extrădare şi au fost puşi în urmărire la nivel internaţional, aceştia fiind suspectaţi de comiterea mai multor înşelăciune pe reţeaua de internet, în dauna unor cetăţeni americani. Aceştia au fost introduşi în arest pentru 24 de ore, ulterior pe numele acestora magistraţii Curţii de Apel Craiova emiţând mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. În perioada aceasta urmează să fie perfectate documentele în vederea extrădării lor către autorităţile judiciare americane”, ne-a declarat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Ilinca, săltat şi în 2008 la cererea americanilor

Poliţiştii spun că nu sunt disponibile prea multe informaţii despre faptele comise de craioveni pe teritoriul SUA, însă cert este că o parte dintre cei reţinuţi în ultimele zile nu sunt pentru prima dată în vizorul autorităţilor din SUA. De fapt, în luna mai 2008, Ştefan Sorin Ilinca a fost “săltat” din pat de “mascaţi”, în cadrul unei acţiuni de amploare ce a vizat reţinerea mai multor români, la cererea autorităţilor americane. La momentul respectiv, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) fuseseră informaţi de autorităţile judiciare americane că vor fi organizate acţiuni în mai multe oraşe din România. Printr-o cerere de comisie rogatorie, americanii au solicitat identificarea membrilor unui grup infracţional, identificarea unor adrese IP şi efectuarea unor percheziţii domiciliare în şapte locaţii din Bucureşti, Craiova, Caracal şi Buzău. Procuratura din California, prin Districtul Central şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI), căuta membri unui grup ce se ocupau cu furturi de identitate, fraude pe internet şi alte infracţiuni informatice. Pe 15 mai, procurorii americani i-au pus sub acuzare pe Ştefan Sorin Ilinca şi pe alţi câţiva români într-o anchetă pornită de la mai multe reclamaţii venite din partea unor deţinători de conturi, care s-au trezit fără nici un sfanţ. Anchetatorii stabiliseră că membrii reţelei din România obţinuseră mii de numere de cont ale unor carduri de credit şi debit şi informaţiile personale adiacente prin „phishing“, trimiţând mai mult de 1,3 milioane e-mail-uri spam în cadrul unui singur atac. Direcţionate spre o adresă de internet falsă, ce părea a fi a unor societăţi bancare, victimele erau apoi îndrumate spre alte site-uri, unde li se cereau datele de acces şi informaţiile personale. Între numele făcute publice de anchetatori în 2008 se afla şi Dragoş Nicolae Drăghici, reţinut acum de poliţiştii craioveni.