În timp ce ofiţerul SIPI Dolj e tot în cercetări – Falsificatorii de bani de pe “Râului”, în faţa instanţei

0
1311

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, la sfârşitul săptămânii trecute, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a unui număr de opt persoane – cinci în stare de arest preventiv, două cu mandate de arestare preventivă în lipsă şi una în libertate –, majoritatea reţinute în urma percheziţiilor de la începutul lunii februarie, de pe strada “Râului” din Craiova, pentru falsificarea de lei şi euro şi distribuirea bancnotelor în Craiova şi în judeţ, dar şi pentru furturi de cablu telefonic. Cu privire la ofiţerul Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă (SJIPI) Dolj, Vlad Cosmin Totora, cercetat în acelaşi dosar pentru favorizarea infractorului, procurorii au disjuns cauza, întrucât cercetările continuă.

La începutul lunii noiembrie 2010, lucrătorii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor au aflat că pe raza judeţului Dolj s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înşelăciune, contrafacere şi punere în circulaţie de bancnote din cupiurile de 100 lei, 200 lei şi 500 lei. A fost înregistrat un dosar penal la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, procurorul de caz dispunând delegarea poliţiştilor BCCO Craiova pentru efectuarea activităţilor specifice de identificare a membrilor grupării.

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit că principalii membri ai grupului sunt Victor Sîrbu zis “Nanito”, Zaharia Radu zis “Tohari”, Florin Radu, Tomică Mihai zis “Tomil”, Marian Mihai zis “Cristi”, Vasile Ovidiu Petcu şi Ionuţ-Adi Logoviceanu, care se ocupau cu punerea în circulaţie a bancnotelor contrafăcute. “Afacerea” cu bancnotele a fost pusă la cale de Sîrbu, şeful grupului, care s-a întâlnit cu Florin Radu şi cu Zaharia Radu la un restaurant din Craiova, unde i-a propus lui Florin, pe care-l ştia pasionat de calculatoare, să falsifice bani. Acesta s-a declarat de acord, a studiat câteva zile problema, apoi, împreună cu cei doi, dar şi cu alte persoane de etnie romă au mers la “Metro”, de unde a achiziţionat o imprimantă performantă.

După mai multe încercări eşuate de a tipări banii pe suport din plastic, membrii grupării au renunţat la această idee şi au decis să folosească hârtie tip xerox. Astfel, a apărut “fabrica de bani” de pe strada “Râului” din Craiova – mai exact domiciliul lui Marian Mihai – unde Florin Radu a reuşit să imprime mai multe bancnote la cupiura de 100 lei, 200 lei, 500 lei, precum şi 500 euro, rezultând suma totală de 12.900 lei şi 27.000 euro. De punerea în circulaţie a banilor falşi se ocupau mai multe persoane, şeful, respectiv Victor Sîrbu, încasând 50% din valoarea bancnotelor false, însă în bani adevăraţi, după cum au stabilit procurorii DIICOT Craiova.

Pe parcursul lunii noiembrie, membrii grupului infracţional au falsificat şi pus în circulaţie pe raza municipiului Craiova şi a comunelor doljene Podari, Bucovăţ, Pleniţa, Galicea Mare, Maglavit şi Desa patru bancnote din cupiura de 500 lei, toate având aceeaşi serie, două bancnote din cupiura de 200 lei şi alte trei din cupiura de 100 lei, alimentând de la cinci staţii GPL din judeţ şi din oraş, însă au făcut cumpărături şi de la patru magazine, de unde oamenii legii au ridicat ulterior bancnotele false.

Interceptările “l-au dat de gol” pe ofiţerul SIPI Dolj

Pe parcursul cercetărilor oamenii legii au aflat că “în timpul liber” o parte a membrilor grupului infracţional, respectiv Victor Sîrbu zis “Nanito”, Zaharia Radu zis “Tohari”, Mihai Dan Podaru şi Marian Mihai zis ”Cristi” au participat împreună şi la furturi de conductori electrici aparţinând reţelei telefonice Romtelecom, fapte săvârşite în perioada 10-20 noiembrie 2010 în zona comunelor Vela – Terpeziţa, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 100.000 lei.

Surpriza poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată a fost foarte mare când, pe perioada interceptării telefoanelor suspecţilor, au “contabilizat” peste 60 de apeluri între Victor Sârbu şi Vlad Cosmin Totora, un ofiţer din cadrul Serviciului Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă Dolj, despre care s-a stabilit că i-a “acoperit”. Mai exact, după cum au precizat procurorii craioveni din cadrul DIICOT, pentru că se înregistraseră mai multe furturi de cablu telefonic în zona Vela – Terpeziţa lucrătorii Romtelecom au montat alarmă pe cabluri, pe 20 noiembrie, seara, puţin după ora 19.00, anunţând poliţia că hoţii încearcă din nou să taie cablurile. Se pare că cel care i-a salvat pe hoţi de patrulele poliţiei, care instituiseră filtre rutiere în toată zona, a fost Totora, care i-ar fi trecut de filtre pe Sîrbu şi pe alte două persoane.

După cum ne-a declarat prim-procurorul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, Adrian Glugă, cei opt au fost trimişi în judecată pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune, falsificare de monedă sau alte valori şi furt calificat, dosarul fiind înaintat vinerea trecută Tribunalului Dolj, în timp ce cu privire la Totora s-a dispus disjungerea cauzei, întrucât cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunii de favorizarea infractorului.

 

Marţi, 1 februarie, poliţişti din cadrul BCCO Craiova, în colaborare cu poliţişti de la SCCO Mehedinţi, sprijiniţi de “mascaţii” IPJ Dolj, totul sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la locuinţele romilor de pe strada “Râului” din Craiova, dar şi în alte locaţii, fiind ridicaţi Victor Sîrbu, de 36 de ani (care a fost prins în comuna Galicea Mare), Zaharia Radu zis “Tohari”, de 40 de ani, Tomică Mihai zis “Tomil”, de 23 de ani, Florin Radu, în timp ce din municipiul Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, a fost “săltat” un alt membru al grupului, Ovidiu Vasile Petcu, de 27 de ani, toţi cinci fiind arestaţi preventiv de pe 2 februarie a.c. Mihai Dan Pădaru, de 25 de ani şi Marian Mihai, de 32 de ani, nu au fost găsiţi de poliţişti, pe numele lor fiind emise ulterior mandate de arestare în lipsă, în timp ce Logoviceanu a fost cercetat în stare de libertate. În urma percheziţiilor au fost găsite o unitate de calculator în care poliţiştii au dat peste matriţele bancnotelor care erau falsificate, un scanner şi o imprimantă performante utilizate la contrafacerea bancnotelor autohtone şi 14 bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 lei, 500 lei, 200 euro şi 500 euro.