Baroul Dolj, reprezentat la întâlnirea avocaţilor din Europa Centrală şi de Est

0
568
Ion Turculeanu

Evenimentul a avut loc cu ocazia aniversării a 145 de ani de la înfiinţarea Baroului din Budapesta. Iar decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. Ion Turculeanu a fost unicul reprezentant al României, mai precis al Uniunii Naţionale a Barourilor la întâlnirea ce s-a desfăşurat în capitala Ungariei. Tot cu această ocazie a fost organizată, între 28 şi 30 aprilie a.c., o conferinţă sub egida Asociaţiei Internaţionale a Barourilor – International Bar Association care s-a bucurat de participarea preşedinţilor de barouri din majoritatea ţărilor Europei  Centrale şi Est. Nu au lipsit reprezentanţii avocaţilor din Slovenia, Slovacia, Croaţia, Serbia, Polonia, personalităţi din domeniul avocaturii din Canada şi Franţa.

Arbitrajul internaţional, principala temă pe agenda Conferinţei de la Budapesta

Întâlnirea avocaţilor s-a axat pe trei teme majore de discuţie: prima a avut ca obiect securitatea documentelor, a doua a adus în prim-plan arbitrajul internaţional, iar cea de-a treia se referea la secretul bancar. Cel mai important punct al discuţiilor l-a reprezentat însă arbitrajul internaţional. Mai ales în condiţiile în care, în opinia decanului Baroului Dolj, pe viitor avocaţii vor juca un rol tot mai important în societate. „Este foarte clar că şi avocatura se supune avantajelor şi dezavantajelor globalizării. Este evident că în câţiva ani vom circula cu avionul pentru a ajunge la instanţele din lumea întreagă. Oamenii încearcă să găsească metode alternative de stingere a litigiilor, iar una din ele este arbitrajul internaţional. Mai presus de toate însă am înţeles că profesia de avocat se exercită la fel în toate ţările din lume. Avocaţii întâmpină aceleaşi probleme peste tot. Diferă numai nivelul la care se practică această profesie. Una peste alta, am înţeles că oamenii nu vor putea trăi fără avocaţi şi că va veni vremea ca înainte de a lua o decizie de a face un pas din punct de vedere juridic va trebui ca fiecare persoană să consulte un avocat”, a declarat prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj.

De asemenea, pentru a consolida şi mai mult imaginea pozitivă a Baroului Dolj, dar şi pentru a-i ajuta pe tinerii avocaţi, prof. univ. dr. Ion Turculeanu a precizat că instituţia pe care o conduce va continua să asigure participarea la conferinţe naţionale şi internaţionale a avocaţilor aflaţi la început de drum, pentru a-i obişnui cu ceea ce se întâmplă în lumea întreagă cu profesia de avocat.